Οι διακοπές ρεύματος μπορεί να συμβούν απροειδοποίητα και να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων που φυλάσσονται στο ψυγείο και τον καταψύκτη. Η σωστή διαχείριση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθοριστική ώστε να αποφευχθεί η κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, που μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις.
Πόσο αντέχει το ψυγείο χωρίς ρεύμα;
Ένα κλειστό ψυγείο μπορεί να διατηρήσει ασφαλή τη θερμοκρασία του για περίπου 4 ώρες, ενώ ένας πλήρης καταψύκτης μπορεί να κρατήσει τα τρόφιμα κατεψυγμένα για 48 ώρες (24 ώρες αν είναι μισογεμάτος). Η βασική προϋπόθεση είναι να μην ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα, ώστε να μη χαθεί το ψυχρό περιβάλλον.
Ποια τρόφιμα κινδυνεύουν περισσότερο;
Τα προϊόντα που αλλοιώνονται πιο γρήγορα είναι αυτά που χρειάζονται συνεχή ψύξη: γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, μαγειρεμένα φαγητά, αυγά και ευπαθή έτοιμα προϊόντα. Αν η θερμοκρασία του ψυγείου ανέβει πάνω από τους 5°C για πάνω από 2 ώρες, αυτά τα τρόφιμα θεωρούνται μη ασφαλή.
Τι να κάνετε σε διακοπή ρεύματος
- Μην ανοίγετε το ψυγείο και τον καταψύκτη χωρίς λόγο.
- Χρησιμοποιήστε παγοκύστες ή πάγο για να διατηρήσετε χαμηλή θερμοκρασία, αν η διακοπή αναμένεται να κρατήσει πολλές ώρες.
- Καταγράψτε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ψυγείου, ώστε να γνωρίζετε πότε ξεπερνά τα ασφαλή όρια.
- Μην καταναλώνετε τρόφιμα με περίεργη μυρωδιά, υφή ή εμφάνιση, ακόμη κι αν φαίνονται εντάξει.
Συμπέρασμα
Η σωστή προετοιμασία και η προσοχή στις θερμοκρασίες είναι απαραίτητες για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων σε διακοπές ρεύματος. Εάν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια ενός τροφίμου, η καλύτερη επιλογή είναι να το πετάξετε. Η φράση «αν έχεις αμφιβολία, πέτα το» ισχύει απόλυτα για την υγεία σας.