Βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής; Άσπρα ή καφέ; Η επιλογή των αυγών μπορεί συχνά να προκαλέσει σύγχυση.
Καθώς κοιτάμε τα διαφορετικά κουτιά αυγών, συχνά αναρωτιόμαστε ποια είναι η πιο σωστή επιλογή. Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές που σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο εκτροφής και διαβίωσης των ορνίθων.
Ο Jess DeGore, εγκεκριμένος διαιτολόγος και ιδιοκτήτης του DietitianJess.com, που εδρεύει στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια αναφέρει πως παρά τις τελευταίες έρευνες που θεωρούν τα αυγά μία υγιεινή τροφή, ακόμα υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπάρχουν, όπως αναφέρει, πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες για το ποιο είδος αυγού είναι το πιο υγιεινό, δυσκολεύοντας τον καταναλωτή να κάνει την επιλογή του.
Είναι τα καφέ πιο υγιεινά από τα λευκά;
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως τα αυγά με σκουρόχρωμο τσόφλι είναι πιο υγιεινά από αυτά με το λευκό, κάτι το οποίο δεν αληθεύει, καθώς το χρώμα του αυγού καθορίζεται από το χρώμα της κότας, αναφέρει στη New York Post, η Bethany Thayer, διευθύντρια του Κέντρου Προαγωγής Υγείας και Πρόληψης Νοσημάτων στο Henry Ford Health στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν.
Οι κότες με σκουρόχρωμα φτερά και καφέ λειρί παράγουν σκουρόχρωμα αυγά και οι ανοιχτόχρωμες κότες παράγουν λευκά, χωρίς αυτά να έχουν κάποια διατροφική διαφορά, αναφέρει o Thayer.
Τι είναι τα αυγά ελευθέρας βοσκής
Μπορεί να αναρωτιέστε τι σημαίνουν αυτές οι επιγραφές επάνω στα κουτιά των αυγών, αλλά και ποια η σημασία τους στην υγεία σας. Ο Thayer αναφέρεται σε αυτούς τους όρους, ως «εργαλεία marketing» και πως δεν επηρεάζουν την διατροφική αξία του αυγού.
Όπως αναφέρει η διατροφολόγος τα αυγά ελευθέρας βοσκής προέρχονται από κότες που δεν ζουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ζωής τους σε κλουβιά, αλλά έχουν πρόσβαση και στο ύπαιθρο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι κότες γέννησαν στο ύπαιθρο.
Πολλές έρευνες αναφέρουν πως το μικροβίωμα, τα βακτήρια του εντέρου διαφέρουν στα αυγά ελευθέρας βοσκής και σε αυτά που ζουν σε κλουβιά. Άλλες μελέτες αναφέρουν πως τα ελευθέρας βοσκής περιέχουν περισσότερα καλά λιπαρά και λιγότερα επεξεργασμένα λιπαρά.
Τι είναι τα αυγά βιολογικής προέλευσης
Τέλος όταν αναφερόμαστε στον όρο «βιολογικής προέλευσης», εννοούμε πως το ζώο δεν έζησε σε κλουβί, ήταν ελεύθερο να κυκλοφορεί αλλά και πως τρέφεται με οργανικής προέλευσης τροφή.
Η τροφή του ζώου δεν περιείχε χημικά, αντιβιοτικά και ορμόνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από άλλα, καθώς ο τρόπος ζωής του ζώου δεν επηρεάζει τη διατροφική αξία του αυγού.
Γιατί κάποιοι κρόκοι αυγών έχουν πιο σκούρο χρώμα
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει πως κάποιοι κρόκοι έχουν πιο πορτοκαλί χρώμα από άλλους και να αναρωτιέστε αν έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία. Το χρώμα των αυγών προέρχεται από τα καροτενοειδή που περιέχονται στην τροφή τους. Όσο περισσότερο εκχύλισμα καροτενοειδών περιέχει η τροφή, τόσο πιο πιθανό να είναι πορτοκαλί ο κρόκος.
Τα αυγά και η χοληστερόλη
Η Thayer αναφέρει πως τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη καθώς περιέχουν περίπου 200mg χοληστερόλης ανά αυγό, οπότε συνιστάται να περιορίσετε τον αριθμό που καταναλώνετε σε ένα καθημερινά. Παρ’όλα αυτά, είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά.