Συγκεκριμένα, τα δεδομένα της έκθεσης για την Ελλάδα το 2023 δείχνουν ότι:
- Το ποσοστό παράνομων τσιγάρων ανήλθε στο 23,7% της συνολικής κατανάλωσης, σημειώνοντας αύξηση 3 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2022.
- Συνολικά καταναλώθηκαν 3,5 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα.
- Οι απώλειες για τα δημόσια έσοδα εκτιμώνται στα 624 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2023.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταναλώθηκαν 52,2 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων 35,2 δισεκατομμύρια στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG:
- Οι απώλειες των εσόδων για τα δημόσια ταμεία των χωρών της ΕΕ το 2023 υπολογίζονται σε 11,6 δισ. ευρώ.
- Η Γαλλία διατηρεί την πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ για ακόμα μία χρονιά, αντιπροσωπεύοντας το 47,7% της συνολικής κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ.
Ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της KPMG, σημείωσε: «Τα στοιχεία από την έκθεση της KPMG επιβεβαιώνουν για μία ακόμη χρονιά ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να κινηθούν ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για την πάταξη του παράνομου εμπορίου. Οφείλουμε όλοι μαζί, Πολιτεία, κοινωνία, επιχειρήσεις, να ενώσουμε δυνάμεις απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, που πλήττει την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών στη χώρα μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Παπαστράτος για περισσότερα από 10 χρόνια, πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων με δράσεις στήριξης των διωκτικών Αρχών και ενημέρωσης του κοινού, που ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Παπαστράτος, λίγες ημέρες πριν, ανακοίνωσε νέα δωρεά προς το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου, για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει την αποτελεσματική διασύνδεση των αρμόδιων διωκτικών Αρχών για τον καλύτερο συντονισμό τους».
Ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, ανώτερος αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Philip Morris International, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, τόνισε: «Οι διωκτικές Αρχές σε όλη την Ευρώπη έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση εγκληματικών κυκλωμάτων που ασχολούνται με την παραγωγή και διακίνηση τσιγάρων. Ωστόσο, για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου, χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση που να συμπληρώνει τις αυστηρές ποινές με ισχυρή επιβολή του νόμου, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου, ένα φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον που δεν θα οδηγεί τους ενήλικους καπνιστές στη μαύρη αγορά, καθώς και περαιτέρω συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».