Αυτά τα δύο είδη ψαριών μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση

Τα περισσότερα είδη ψαριών θεωρούνται υγιεινές επιλογές, καθώς είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν τόσο την καρδιά όσο και τον εγκέφαλο, ενώ συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής.

Επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Ωστόσο, αν και μπορεί να είναι ελκυστικό να καταναλώνουμε οποιοδήποτε ψάρι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα τα είδη το ίδιο ωφέλιμα για την υγεία. Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν δύο συγκεκριμένα είδη ψαριών που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι πρόδρομος για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τη διατηρείτε υπό έλεγχο. Αυτό σημαίνει λοιπόν να προσέχετε τι τρώτε. Γνωρίζατε όμως ότι, παρά το γεγονός ότι είναι γεμάτα πρωτεΐνες και βασικά θρεπτικά συστατικά, τα ψάρια σε κονσέρβα και τα καπνιστά ψάρια μπορούν πραγματικά να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση;

Ο Abbas Kanani, φαρμακοποιός στο Chemist Click Online Pharmacy, συνιστά τον περιορισμό τέτοιων τροφίμων εάν υποφέρετε ήδη από την πάθηση. «Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα που τρώνε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση», εξηγεί ο ειδικός στη Mirror και συμπληρώνει:

«Το καπνιστό ψάρι μπορεί να είναι μια φθηνή και βολική επιλογή, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Εάν το περιλαμβάνετε στη διατροφή σας, καταναλώνετε το σε μικρές ποσότητες και συνδυάστε το με άλλα υλικά χωρίς προσθήκη αλατιού», είπε με τη σειρά της η διαιτολόγος Victoria Taylor στο British Heart Foundation.

Πώς να ελέγξετε την πρόσληψη αλατιού στο φαγητό

Για να έχετε τον έλεγχο στην πρόσληψη αλατιού, το Blood Pressure UK συνιστά να κοιτάτε τις ετικέτες των τροφίμων και να αποφεύγετε αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, δηλαδή περισσότερο από 1,5 γραμμάριο ανά 100 γραμμάρια. Δυστυχώς, η φιλανθρωπική οργάνωση θεωρεί τα ψάρια σε κονσέρβα ιδιαίτερα πλούσια σε αλάτι, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθείτε να τα αποφεύγετε ή να βρείτε μια εναλλακτική με χαμηλότερο αλάτι.

Το ίδιο ισχύει και για το καπνιστό ψάρι, καθώς το μισό πακέτο περιέχει συχνά περίπου 1,5 γραμμάριο αλάτι, που είναι ήδη το ένα τέταρτο της μέγιστης συνιστώμενης πρόσληψης για έναν ενήλικα, δήλωσε στο Express.co.uk. η Sheena Bhageerutty, Βοηθός Διατροφολόγος στο Consensus Action on Salt, Sugar and Health.

Μια καλή ιδέα είναι να στραγγίζετε και να ξεπλένετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το υγρό με βάση το νάτριο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::