Αναρτήθηκε για άλλη μια χρονιά από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών η λίστα με τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν τα περισσότερα και τα λιγότερα φυτοφάρμακα.
Οι υπάλληλοι του προγράμματος πλένουν, ξεφλουδίζουν και τρίβουν τα φρούτα και τα λαχανικά όπως θα έκαναν οι καταναλωτές, ενώ οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απλώς βουρτσίζουν τη βρωμιά από τα προϊόντα. Στη συνέχεια, ελέγχουν τα φρούτα και τα λαχανικά για περισσότερα από 250 διαφορετικά φυτοφάρμακα και τα αποτελέσματα αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Για το 2024, οι ερευνητές της EWG εξέτασαν τα δεδομένα δοκιμών σε 47.510 δείγματα 46 μη βιολογικών φρούτων και λαχανικών. Από την ανάλυση αυτών των δεδομένων βρέθηκαν ίχνη 254 φυτοφαρμάκων σε όλα τα φρούτα και λαχανικά που αναλύθηκαν, με 209 από αυτές τις χημικές ουσίες να εντοπίζονται σε προϊόντα της «βρώμικης δωδεκάδας».
Η «βρώμικη δωδεκάδα» του 2024
- Φράουλες
- Σπανάκι
- Λάχανο, σέσκουλα
- Σταφύλια
- Ροδάκινα
- Αχλάδια
- Νεκταρίνια
- Μήλα
- Πιπεριές, καυτερές πιπεριές
- Κεράσια
- Μύρτιλα
- Φασολάκια
Οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία
Τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με πρόωρες γεννήσεις, συγγενείς δυσπλασίες, όπως ελαττώματα του νευρικού σωλήνα, αποβολές και αύξηση των γενετικών βλαβών στους ανθρώπους. Η έκθεση σε φυτοφάρμακα έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες διαταραχές.
Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ή εκτίθενται σε φυτοφάρμακα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτες. Μετα-ανάλυση του 2022 διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε φυτοφάρμακα είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν βλάβες στο DNA τους, ενώ μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε αυτές τις ουσίες σε μικρή ηλικία παρουσίασαν νευροαναπτυξιακά προβλήματα από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία.
Το αβοκάντο, το καλαμπόκι, ο ανανάς, το κρεμμύδι και η παπάγια βρίσκονται στη λίστα «Clean Fifteen» με τα 15 φρούτα και λαχανικά που περιέχουν τα λιγότερα ίχνη φυτοφαρμάκων. Σχεδόν το 65% των φρούτων και λαχανικών αυτής της ομάδας δεν είχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
«Διαπιστώνουμε ότι αυτές οι δυο λίστες αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται αυτά τα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε στο CNN η Αλέξις Τέμκιν, ανώτερη τοξικολόγος της EWG.
«Στα αβοκάντο, για παράδειγμα, δεν παρατηρείται εντατική χρήση φυτοφαρμάκων, ενώ οι φράουλες μεγαλώνουν πολύ κοντά στο έδαφος και έχουν πολλά παράσιτα» εξήγησε.
Φρούτα και λαχανικά με τα λιγότερα ίχνη φυτοφαρμάκων
- Αβοκάντο
- Καλαμπόκι
- Ανανάς
- Κρεμμύδια
- Παπάγια
- Αρακάς (κατεψυγμένος)
- Σπαράγγια
- Πεπόνι
- Ακτινίδια
- Λάχανο
Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο θρεπτικά, αλλά μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα επίπεδα φυτοφαρμάκων στα ούρα ενηλίκων και παιδιών μπορούν να μειωθούν έως και 95% μετά τη μετάβαση σε βιολογική διατροφή.
Υψηλά τα επίπεδα των μυκητοκτόνων
Για πρώτη φορά, οι αναλυτές της EWG εξέτασαν τα αναφερόμενα επίπεδα μυκητοκτόνων, μια μορφή φυτοφαρμάκου που χρησιμοποιείται για την εξόντωση μυκητολογικών ασθενειών όπως το ωίδιο.
«Τέσσερα στα πέντε από τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν πιο συχνά στη λίστα της “βρώμικης δωδεκάδας” ήταν μυκητοκτόνα τα οποία ήταν σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις», δήλωσε η ερευνήτρια.
«Τα μυκητοκτόνα εφαρμόζονται συχνά μετά τη συγκομιδή για να προστατεύσουν τα προϊόντα από τη μούχλα. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο οι συγκεντρώσεις ήταν τόσο υψηλές σε ορισμένα δείγματα – υψηλότερες από άλλα φυτοφάρμακα που εφαρμόζονται νωρίτερα κατά την καλλιεργητική περίοδο», εξήγησε η ερευνήτρια.
Πώς θα μειώσετε τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά
Ο καθαρισμός των φρούτων και των λαχανικών πριν από την κατανάλωση μειώνει τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων, αλλά καμία μέθοδος δεν είναι 100% αποτελεσματική για την απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων των ουσιών αυτών, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για τα φυτοφάρμακα. Ο οργανισμός συνιστά πλύσιμο και τρίψιμο των φρούτων και των λαχανικών και στέγνωμα με ένα καθαρό πανί ή μια χαρτοπετσέτα.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν συνιστά τη χρήση σαπουνιού, απορρυπαντικού ή βούρτσας για το τρίψιμο, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικά.