Οι επιστήμονες ερευνούν συνεχώς πώς οι διατροφικές προτιμήσεις μας συνδέονται με την προσωπικότητά μας. Από τη γέννησή μας, τείνουμε να προτιμούμε γλυκές γεύσεις σε σχέση με πικρές και ξινές (και μην δοκιμάσετε να δώσετε λεμόνι σε ένα μωρό για να το επιβεβαιώσετε), αλλά με την πάροδο του χρόνου οι προτιμήσεις μας εξελίσσονται. Μια μελέτη διερεύνησε τη σύνδεση μεταξύ των ατομικών διατροφικών επιλογών και πιθανών αντικοινωνικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας, και τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα.
Το 2016, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο μελέτες με δείγματα από την κοινότητα των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τις δικές τους γευστικές προτιμήσεις και να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια προσωπικότητας που αξιολογούν τη πιθανότητα παρουσίας μακιαβελισμού, ψυχοπάθειας, ναρκισσισμού, καθημερινού σαδισμού και επιθετικότητας.
Και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι οι προτιμήσεις της πικρής γεύσης «σχετίζονται θετικά» με «κακόβουλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας». Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μια ισχυρή σύνδεση με τον καθημερινό σαδισμό και την ψυχοπάθεια.
«Τα δεδομένα παρέχουν έτσι νέες γνώσεις για τη σχέση μεταξύ της προσωπικότητας και των διατροφικών μας συμπεριφορών, επιδεικνύοντας σταθερά μια ισχυρή σχέση μεταξύ της απόλαυσης πικρών φαγητών και των σαδιστικών τάσεων», κατέληξε η μελέτη. Έτσι, αν σας αρέσει ο μαύρος καφές, η μαύρη σοκολάτα, ο γαύρος και το κρασί – έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε ψυχοπαθής; Μήπως πρέπει η αστυνομία να αρχίσει να ψάχνει τα Starbucks για να βρει όποιον δεν θέλει τον καφέ του να είναι περιχυμένος με σιρόπι καραμέλας;
Η σύντομη απάντηση είναι όχι, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν τους γευστικούς μας κάλυκες και η συσχέτιση δεν σημαίνει αιτία. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν να τρώνε γλυκές τροφές επειδή τείνουν να είναι υψηλότερες σε θερμίδες και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Οι διατροφικές επιλογές πολλών ανθρώπων υπαγορεύονται επίσης από τα οικονομικά τους, καθώς ορισμένα προϊόντα είναι πολύ ακριβά για να τα αγοράζουν τακτικά.
Έπειτα, υπάρχει η κοινωνική πλευρά του φαγητού και του ποτού, όπου οι ερευνητές δηλώνουν ότι το «αρχικά δυσάρεστο φαγητό» μπορεί να αρχίσει να έχει καλύτερη γεύση μέσω της έκθεσης μας σε αυτό. Βασικά, αν συνεχίσετε να πίνετε μαύρο καφέ και πείτε στον εαυτό σας ότι έχει ωραία γεύση, μπορεί να καταλήξετε να πιστέψετε τον εαυτό σας.
Έτσι, αν ο συνάδελφός σας ή ο σύντροφός σας αγαπά τα πικρά φαγητά και σπάνια τρώει γλυκά με ζάχαρη – δεν σημαίνει ότι είναι ψυχοπαθής. Αλλά η σύνδεση είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.