Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι η Νο1 ανησυχία των νέων για το μέλλον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Curtin της Αυστραλίας. Η ανησυχία αυτή φαίνεται, μάλιστα, να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή τους ζωή, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτεταμένες επιπτώσεις τις επόμενες δεκαετίες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Sustainable Earth Reviews, επικεντρώθηκε σε φοιτητές πανεπιστημίου της γενιάς Z (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2010), διαπιστώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή ήταν η υπ’ αριθμόν ένα περιβαλλοντική τους ανησυχία.
Ειδικότερα, ένα εντυπωσιακό 80% εξέφρασε είτε «ανησυχία» είτε «έντονη ανησυχία» για την κλιματική αλλαγή, ενώ πολλοί συμμετέχοντες αναγνώρισαν συναισθήματα άγχους που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα.
Η Dora Marinova, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Curtin με ειδίκευση στην αειφορία, παρατήρησε ότι αυτό το κλιματικό άγχος συμβάλλει σημαντικά στη γενική ανησυχία της γενιάς Z για το μέλλον, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. «Οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν πολύ και, κατά κάποιον τρόπο, εκφοβίζονται από την έλλειψη συγκεκριμένης δράσης που λαμβάνεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η έρευνα αποκάλυψε κι ένα ακόμη, πολύ ενδιαφέρον εύρημα: Παρά τις ανησυχίες τους, μόνο το 35% της γενιάς Ζ συμμετέχει ενεργά στον παραδοσιακό ακτιβισμό για το κλίμα, όπως η συγκέντρωση χρημάτων, οι δωρεές, η υποστήριξη πολιτικών εκστρατειών ή η συμμετοχή σε πορείες και διαμαρτυρίες.
Σύμφωνα με την δρ. Diana Bogueva από το Πανεπιστήμιο Curtin, οι συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποιούν αντ’ αυτού τακτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να ενημερωθούν.
Η ίδια σημείωσε ότι, ενώ οι διαδικτυακές δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας, η γενιά Z ίσως χρειαστεί να συμμετέχει πιο ενεργά με συμβατικούς τρόπους στην προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα οι πολιτικές εκστρατείες. Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να συνδεθούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλες γενιές, ασκώντας μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων που επιταχύνουν τη δράση για το κλίμα και εξασφαλίζουν έναν κατοικήσιμο πλανήτη για όλους.
Η δρ. Bogueva τόνισε ότι δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Gen Z να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής -ένα πρόβλημα που ούτως ή άλλως δεν δημιούργησε. Ωστόσο, τόνισε, «η ανάληψη ουσιαστικής δράσης θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση των ατομικών συναισθημάτων άγχους και αδυναμίας».
«Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξεύρεση τρόπων με τους οποίους μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης στην προσωπική τους ζωή, είτε πρόκειται για την επιλογή μιας καριέρας που έχει αντίκτυπο, είτε για την προσαρμογή των προϊόντων ή των τροφίμων που καταναλώνουν», πρότεινε η ειδικός. «Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι τρομακτικές, όμως δεν είναι πολύ αργά για τη γενιά Z να κάνει τη διαφορά, αγωνιζόμενη για ένα βιώσιμο μέλλον», κατέληξε η δρ. Bogueva.