Αυτοάνοσα: Νέα έρευνα αποκαλύπτει τι θέτει σε κίνδυνο τη γυναικεία υγεία

Οι βασικές αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής είναι πλέον γνωστές σε όλους μας. Παρότι κατανοούμε ότι ορισμένες διατροφικές συνήθειες είναι επιβλαβείς, συχνά δυσκολευόμαστε να τις αλλάξουμε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία είναι γεμάτα τεχνητά γλυκαντικά και συντηρητικά. Αυτά τα τρόφιμα συνδέονται με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Πρόσφατα, μια νέα μελέτη τα συσχέτισε επίσης με αυτοάνοσα νοσήματα που επηρεάζουν τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα φανέρωσαν πως όσες γυναίκες συνηθίζουν να καταναλώνουν υπερεπεξεργασμενα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες, έχουν 56% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ), μια αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται σε δικά του όργανα και ιστούς.

Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από τον λύκο μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του σώματος, όπως:

  • Αρθρώσεις
  • Δέρμα
  • Αγγεία
  • Κύτταρα του αίματος
  • Εσωτερικά όργανα: τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 1 στους 1.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει λύκο και το 90% των πασχόντων είναι γυναίκες.

Αν και τα αίτια της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητά, στο παρελθόν είχε συνδεθεί με ιογενείς λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα, το ηλιακό φως και την εμμηνόπαυση.

Τι δήλωσαν οι επιστήμονες

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για τον λύκο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πιο σημαντικοί και συνδέονται με την κατανάλωση αυτών», εξήγησαν οι ερευνητές.

«Τα άτομα με υψηλή πρόσληψη κακών λιπαρών και ζάχαρης είναι πιο πιθανό να έχουν άλλες παθήσεις. Είναι ήδη λιγότερο υγιείς και αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτή η ομάδα γυναικών εμφανίζει τη νόσο», πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Ποια είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Ορισμένα κοινά υπερεπεξεργασμένα προϊόντα είναι τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ, τα διάφορα γλυκίσματα, τα μαζικά παραγόμενα αρτοσκευάσματα, τα μπισκότα, τα σφολιατοειδή, τα κέικ και τα μείγματα για κέικ, η μαργαρίνη και άλλα αλείμματα, τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, τα επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα, τα ενεργειακά ποτά, τα έτοιμα γεύματα, έτοιμα μπιφτέκια και άλλα προϊόντα κρέατος που έχει ανασυσταθεί, οι έτοιμες σούπες σε σκόνη και πολλά άλλα.

Πώς τα αποφεύγουμε;

  • Περιορίζουμε το γρήγορο φαγητό, τα έτοιμα σνακ και το delivery.
  • Μαγειρεύουμε στο σπίτι. Ακόμα και τρόφιμα όπως το ψωμί, οι σάλτσες, το παγωτό, τα πατατάκια και η μουστάρδα μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν από απλά, αγνά υλικά, αρκεί να επενδύσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στην παρασκευή τους.
  • Μειώνουμε τη διαθεσιμότητα στο σπίτι έτοιμων σνακ και γευμάτων και αυξάνουμε τη διαθεσιμότητα υγιεινών σνακ όπως φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών.

Γιατί τα αυτοάνοσα προτιμούν τις γυναίκες;

Τα αυτοάνοσα ταλαιπωρούν συχνότερα τις γυναίκες, πιθανότατα λόγω των ορμονών τους, ειδικά τα χρόνια που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία.

Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι –ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις– όσοι έχουν ήδη ένα αυτοάνοσο είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν και κάποιο άλλο σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν κανένα. Αυτό ωστόσο ισχύει για συγκεκριμένα αυτοάνοσα, όπως τα ρευματικά αλλά και τα ενδοκρινικά.

Ως προς τον λύκο, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Cell, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποστηρίζουν ότι γι’ αυτή τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα μπορεί να ευθύνεται ένας τύπος μορίου που απαντάται μόνο στις γυναίκες.

Πέραν των βιολογικών, παθολογικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων που προκαλούν ή/και συμβάλλουν τόσο στη γένεση όσο και στη συντήρηση των αυτοάνοσων νοσημάτων, το στρες και η γενικότερη ψυχικά διαταραγμένη κατάσταση του ατόμου μπορεί να είναι παράγοντας που χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν τόσο από τον θεράποντα ιατρό όσο και από τον ίδιο το πάσχοντα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::