Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες, αυτό το φρούτο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τη διατροφή σας κάθε μέρα.
Είτε το καταναλώνετε φρέσκο, ψημένο, σε ποσέ, ή το προσθέτετε σε ένα smoothie, το φρούτο αυτό μπορεί να προσθέσει φυσική γλυκύτητα και ένα διακριτικό άρωμα σε κάθε σας γαστρονομική δημιουργία. Η χρήση των αχλαδιών ως τροφής χρονολογείται από την προϊστορική εποχή, με ευρήματα να έχουν εντοπιστεί σε παλαιές κατοικίες γύρω από τη λίμνη της Ζυρίχης. Επιπλέον, η καλλιέργεια των αχλαδιών ήταν ήδη διαδεδομένη στην Κίνα από το 2000 π.Χ.
Αχλάδι: Θρεπτική αξία Το αχλάδι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Σε 100 γραμμάρια αυτού του φρούτου περιέχονται:
- Θερμίδες: 57
- Λιπαρά: 0.1 g
- Κάλιο: 116 mg
- Υδατάνθρακες: 15 g
- Φυτικές Ίνες: 3.1 g
- Βιταμίνη C: 7% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
- Σίδηρος: 1% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
Αχλάδι: Οφέλη
Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρουν τα αχλάδια.
- Βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματος
- Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής
- Συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
- Βοηθούν στην επούλωση των τραυμάτων
1. Βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματος
Η βιταμίνη Α είναι ένα από τα πιο χρήσιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι ευεργετικό στοιχείο που συμβάλλει στην ανάπλαση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών διατηρώντας τα υγιή και όμορφα. Τα αχλάδια περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των μαλλιών σας. Είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη δύο ουσίες που ενισχύουν την όραση και συμμετέχουν σε μια σειρά από ζωτικές λειτουργιές του οργανισμού και ενζυμικές αντιδράσεις.
2. Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής
Τα αχλάδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του αχλαδιού βοηθούν στη μείωση του οιδήματος και του πόνου που σχετίζεται με τη φλεγμονή. Τα άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, ρευματικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και παρόμοια προβλήματα υγείας θα πρέπει να εντάξουν τα αχλάδια στη διατροφή τους για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να αποτρέψουν την επιδείνωση τους, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν μια στενή σχέση μεταξύ της φλεγμονής και των μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ακόμη και ο καρκίνος. Τα θρεπτικά συστατικά των αχλαδιών, όπως οι βιταμίνες C και K βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, και βρίσκονται σε αφθονία στο συγκεκριμένο φρούτο.
3. Συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
Τα αχλάδια μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμα για ασθενείς που πάσχουν από ανεπάρκεια μετάλλων όπως η αναιμία, μεταξύ άλλων, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και χαλκό. Τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου στο σώμα ενισχύουν τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα χαλκού στον οργανισμό διευκολύνουν τη σύνθεση βασικών μετάλλων και την απορρόφηση του σιδήρου στο πεπτικό σύστημα.
4. Βοηθούν στην επούλωση των τραυμάτων
Τα αχλάδια αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και έτσι βοηθούν στην επούλωση των πληγών. Το ασκορβικό οξύ βοηθά στη σύνθεση των κυτταρικών δομών του σώματος και νέων ιστών στα διάφορα όργανα. Έτσι, κάθε φορά που υπάρχει ένα έγκαυμα ή κόψιμο, φροντίζει να επουλωθεί γρήγορα η κατεστραμμένη περιοχή. Εάν έχετε έτσι ένα έγκαυμα ή κάποια πληγή μπορείτε να συμπεριλάβετε τα αχλάδια στη διατροφή σας για γρήγορη επούλωση.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε
Είναι γνωστό πως τα αχλάδια δεν έχουν παρενέργειες στον γενικό πληθυσμό. Παρολαυτά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους. Αυτές είναι:
- Μωρά τα οποία έχουν σταματήσει να θηλάζουν, μπορεί να παρουσιάσουν πεπτικά προβλήματα, λόγω οξέων τα οποία περιέχονται στο αχλάδι.
- Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο και διάρροια σε παιδιά.
- Η υπερβολική κατανάλωση χυμού από αχλάδι μπορεί να έχει επιπτώσεις στο ύψος και το βάρος νεογνών.