Βακτηριακή κολπίτιδα: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Κνησμός, ερεθισμός, δυσοσμία και αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας. Πάμε να δούμε ποιες είναι οι βασικές αιτίες που την προκαλούν, τα συμπτώματα και οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας της.

Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές μορφές κολπίτιδας. Ο κόλπος φιλοξενεί πολλά βακτήρια τα οποία δημιουργούν μία φυσιολογική και ισορροπημένη χλωρίδα, η οποία όταν διαταράσσεται οδηγεί στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων.

Η βακτηριακή κολπίτιδα, συνήθως, προκαλείται από την αύξηση του αριθμού κάποιων μικροοργανισμών στον κόλπο. Η διατάραξη αυτή οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως οι ορμονικές αλλαγές, η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, ο υπερβολικός καθαρισμός, οι κολπικές πλύσεις και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ισορροπία του πληθυσμού των βακτηρίων.

Πώς κολλάει και ποιες είναι οι αιτίες;

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν είναι μία κολλητική ασθένεια, αν και μπορεί να μεταδοθεί υπό περιπτώσεις. Οι βασικότερες αιτίες που οδηγούν στην εμφάνισή είναι οι αλλαγές στη χλωρίδα του κόλπου (στον πληθυσμό ή τον τύπο των βακτηρίων).

Αν και η βακτηριακή κολπίτιδα δεν είναι ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα), η σεξουαλική επαφή χωρίς τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και προστασίας μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του βακτηριακού πληθυσμού στον κόλπο και να προκαλέσει κολπίτιδα σε ορισμένες γυναίκες.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους διατάραξης της ισορροπίας του κόλπου και εμφάνισης κολπίτιδας είναι η λήψη αντιβιοτικών χωρίς τη χρήση προβιοτικών. Επίσης, η υπερβολική χρήση καθαριστικών προϊόντων για τον κόλπο, ιδίως αυτών που περιέχουν αρωματικές ουσίες, μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή κολπίτιδα. Απλές πλύσεις μία φορά την ημέρα με νερό και ένα απαλό σαπούνι περιμετρικά του κόλπου είναι αρκετές.

Τέλος, οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, επηρεάζουν την κολπική χλωρίδα και την υγρασία του κόλπου (όπως η ξηρότητα του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση) και προκαλούν κολπίτιδα.

Εάν υπάρχουν υποψίες για βακτηριακή κολπίτιδα ή άλλα γυναικολογικά προβλήματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή άμεσα για διάγνωση και λήψη της κατάλληλης θεραπείας.

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Κνησμό: Ο οποίος μπορεί να είναι απρόσμενος και ιδιαίτερα έντονος και επίμονος.
  • Εκκρίσεις με άσχημη οσμή: Συχνά περιγράφεται ως οσμή «ψαριού».
  • Εκκρίσεις λευκού ή γκρίζου χρώματος: Οι οποίες, μάλιστα, εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ποσότητα από το φυσιολογικό.
  • Ερεθισμούς: Όπως αίσθημα καύσου, τσούξιμο και ερυθρότητα.
  • Πόνο: Ο πόνος είναι ένα σπανιότερο σύμπτωμα, ωστόσο ενδέχεται να εκδηλωθεί στην ευρύτερη εσωτερική και εξωτερική περιοχή του κόλπου.

Τα συμπτώματα και η έντασή τους διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να είναι σχεδόν ανεπαίσθητα έως πολύ σοβαρά. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν μόνο μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα, ενώ άλλες μπορεί να τα έχουν όλα ή και περισσότερα.

Βακτηριακή κολπίτιδα και μυκητίαση: Ποια η διαφορά;

Η βακτηριακή κολπίτιδα και η μυκητίαση είναι δύο διαφορετικές μορφές κολπίτιδας, που προκαλούνται από διαφορετικούς παράγοντες και έχουν παρόμοια συμπτώματα:

Βακτηριακή κολπίτιδα

  • Αίτια: Προκαλείται από την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και τη διαταραχή της κολπικής χλωρίδας.
  • Συμπτώματα: Κνησμός, γαλακτώδεις εκκρίσεις με περίεργη οσμή, αίσθημα καύσου, αυξημένα υγρά.
  • Αντιμετώπιση: Θεραπεία με αντιβιοτικά, συνήθως σε μορφή κρέμας, δισκίων για λήψη από το στόμα ή υπόθετων που εισάγονται στον κόλπο.

Μυκητίαση (ή καντιντίαση)

  • Αιτία: Προκαλείται από τον μύκητα Candida Albicans, ο οποίος αναπτύσσεται στον κόλπο λόγω ανισορροπίας στη φυσιολογική χλωρίδα.
  • Συμπτώματα: Κνησμός, ερυθρότητα, παχύρρευστες εκκρίσεις και έντονη, άσχημη οσμή.
  • Αντιμετώπιση: Θεραπεία με αντιμυκητιασικά φάρμακα, συνήθως σε μορφή κρέμας ή κολπικών υπόθετων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και με αγωγή δια στόματος. Τη θεραπεία, συνήθως, λαμβάνουν και οι ερωτικοί σύντροφοι.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας για διάγνωση και θεραπεία. Μη λαμβάνετε αγωγές που σας έχουν περισσέψει από παλαιότερες κολπίτιδες και μη χρησιμοποιείτε αγωγές που έχουν συνταγογραφηθεί σε άλλα άτομα, ακόμα και αν τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της βακτηριακής κολπίτιδας (αλλά και της μυκητίασης) γίνεται από τον/την γυναικολόγο με βάση τα συμπτώματα που αναφέρει η γυναίκα, την κλινική εξέταση και την ανάλυση κολπικών εκκρίσεων (κολπική καλλιέργεια). Η ακριβής διάγνωση και η διάκριση μεταξύ των δύο μορφών κολπίτιδας είναι σημαντική, καθώς η θεραπεία είναι διαφορετική για καθεμία από αυτές.

Βακτηριακή κολπίτιδα: Η κατάλληλη θεραπεία

Η βακτηριακή κολπίτιδα αντιμετωπίζεται, συνήθως, με αντιβιοτικά και λήψη προβιοτικών. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί από τον γιατρό σας και, ολοκληρώνοντας την θεραπεία, να ακολουθείτε τις συμβουλές πρόληψης, ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνισή της.

Μπορούν να βοηθήσουν τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας, ωστόσο δεν αποτελούν μέθοδο θεραπείας, αλλά ενίσχυσή της και προληπτικό μέτρο. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που ζουν στο εντερικό σύστημα και τον κόλπο και έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας.

Μιας και η βακτηριακή κολπίτιδα σχετίζεται με τη διαταραχή του βακτηριακού πληθυσμού, τα προβιοτικά βοηθούν στην επαναφορά της φυσιολογικής τους ισορροπίας. Μπορούν να λαμβάνονται μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ή μέσω της διατροφής με την κατανάλωση γιαουρτιών, κεφίρ και ενισχυμένων τροφίμων.

Αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Αν υποφέρετε από επανειλημμένες κολπίτιδες ή μυκητιάσεις, συζητήστε το πρόβλημά σας με τον γυναικολόγο σας, για να σας συστήσει τα κατάλληλα προβιοτικά και να σας συμβουλέψει για την ορθή τους χρήση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::