Βιταμίνες ή κακάο: Ποια διατηρούν τη γνωστική ικανότητα;

Απρόσμενα ευρήματα προέκυψαν από μια έρευνα σχετικά με την επίδραση των πολυβιταμινών και του κακάου στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο 14ο Συνέδριο Κλινικών Δοκιμών για τη Νόσο Αλτσχάιμερ (CTAD) και αναφέρθηκε από το Medscape Medical News. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας, μακροχρόνια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που διερευνά τις επιπτώσεις του εκχυλίσματος κακάου και των πολυβιταμινών στη συνολική γνωστική λειτουργία.

Η δοκιμή εστιάζει στο εκχύλισμα κακάου, το οποίο προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι ενδέχεται να βοηθά στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας των ατόμων, συγκριτικά με τη χρήση πολυβιταμινών.

Το αποτέλεσμα ομολογουμένως είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περίμεναν οι ερευνητές.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα νέα κατεύθυνση για μελλοντική μελέτη, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Laura D. Baker, PhD, καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρικής ιατρικής στο Wake Forest School of Medicine, Winston-Salem, Βόρεια Καρολίνα, στο Medscape Medical News .

«Αυτή η μελέτη μας έκανε να προσέξουμε ένα μονοπάτι για πιθανή γνωστική προστασία», είπε ο Baker. «Χωρίς αυτή τη μελέτη, δεν είχαμε ποτέ κοιτάξει κάτω από αυτόν τον δρόμο».

Τα πλήρη αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο σήμερα στο Alzheimer and Dementia.

Η μελέτη COSMOS-Mind είναι μια υπο-μελέτη σε μια μεγαλύτερη γονική δοκιμή που ονομάζεται COSMOS. Διερεύνησε τις επιδράσεις του εκχυλίσματος κακάο και ενός τυπικού πολυβιταμινούχου ορυκτού (MVM) στα καρδιαγγειακά και καρκινικά αποτελέσματα σε περισσότερους από 21.000 ηλικιωμένους συμμετέχοντες.

Στο COSMOS-Mind, οι ερευνητές εξέτασαν εάν η ημερήσια πρόσληψη εκχυλίσματος κακάο έναντι εικονικού φαρμάκου και ενός πολυβιταμινούχου μετάλλου έναντι εικονικού φαρμάκου βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::