Βιταμίνη D: Ο δείκτης πρόβλεψης της υγείας σου στο μέλλον

Μια νέα έρευνα έδειξε πως τα ελεύθερα, κυκλοφορούντα επίπεδα βιταμίνης D στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι ένας καλός προγνωστικός δείκτης για την υγεία και τις ασθένειες που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον ηλικιωμένοι άντρες.

Ο Δρ Leen Antonio από Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Leuven στο Βέλγιο και μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών διεξήγαγαν τη μελέτη. Παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας (e-ECE 2020) στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη διατήρηση υγιών οστών, καθώς και για την προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, με εκτιμήσεις που υποδηλώνουν ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους.

Κίνδυνοι για την υγεία από ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα συχνή σε ηλικιωμένους. Επίσης, μελέτες δείχνουν όλο και περισσότερο τη σημασία της βιταμίνης D στην προστασία από μια σειρά από καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα με σημαντικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως:

  1. οστεοπόρωση
  2. αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις
  3. Καρκίνος
  4. διαβήτης τύπου 2
  5. γνωστική εξασθένηση

Μορφές βιταμίνης D

Υπάρχουν διάφορες μορφές, ή μεταβολίτες, βιταμίνης D στο σώμα. Ωστόσο, η ιατρική κοινότητα συνήθως χρησιμοποιεί τη συνολική ποσότητα αυτών των μεταβολιτών για να προσδιορίσει την κατάσταση της βιταμίνης D των ανθρώπων. Το σώμα μετατρέπει τη μορφή προορμόνης, 25-διυδροξυβιταμίνη D, σε 1,25-διυδροξυβιταμίνη D, την οποία οι επιστήμονες θεωρούν την ενεργή μορφή της βιταμίνης D στο σώμα.

Ωστόσο, περισσότερο από το 99% όλων των μεταβολιτών της βιταμίνης D στο αίμα συνδέεται με πρωτεΐνες, έτσι μόνο ένα μικρό μέρος αυτής μπορεί να είναι βιολογικά ενεργό. Αυτό εξηγεί γιατί οι ελεύθερες, δραστικές μορφές της βιταμίνης μπορεί να είναι ένας καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της τρέχουσας και της μελλοντικής υγείας από τα συνολικά επίπεδα.

Δωρεάν επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D

Ο Δρ. Antonio και η ομάδα της χρησιμοποίησαν δεδομένα από την European Male Aging Study, την οποία οι ερευνητές συνέλεξαν μεταξύ 2003 και 2005 από 1.970 άνδρες ηλικίας 40-79 ετών.

Για να διερευνήσει εάν οι ελεύθεροι μεταβολίτες της βιταμίνης D μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τις ανησυχίες για την υγεία, η ομάδα συνέκρινε τα επίπεδα της ελεύθερης και ολικής βιταμίνης D στα ανδρικά σώματα με την τρέχουσα κατάσταση υγείας τους, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία τους, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τον τρόπο ζωής.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι παρόλο που τόσο οι ελεύθεροι όσο και οι δεσμευμένοι μεταβολίτες της βιταμίνης D συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, μόνο η ελεύθερη 25-υδροξυβιταμίνη D ήταν προγνωστική για μελλοντικά προβλήματα υγείας και όχι ελεύθερη 1,25-διυδροξυβιταμίνη D.

Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν περαιτέρω ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με αρνητικό αντίκτυπο στη γενική υγεία και μπορεί να είναι προγνωστική για υψηλότερο κίνδυνο θανάτου“, εξηγεί ο Δρ Antonio.

Ενώ αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, η μελέτη είχε παρατηρητικό χαρακτήρα, οπότε οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τους υποκείμενους μηχανισμούς. Επιπλέον, δεν ήταν δυνατή η συλλογή συγκεκριμένων πληροφοριών σχετικά με τις αιτίες θανάτου των συμμετεχόντων.

«Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στη συσχέτιση μεταξύ των συνολικών επιπέδων 25-υδροξυβιταμίνης D και της ασθένειας και της θνησιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία. Δεδομένου ότι η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης D στο σώμα μας, ήταν πιθανό να μπορούσε να ήταν ισχυρότερη πρόβλεψη για ασθένειες και θνησιμότητα. Έχει επίσης συζητηθεί εάν πρέπει να μετρηθούν τα συνολικά ή ελεύθερα επίπεδα βιταμίνης D», εξηγεί ο Δρ Antonio.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν τώρα ότι τόσο τα συνολικά όσο και τα ελεύθερα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D είναι το καλύτερο μέτρο του μελλοντικού κινδύνου για την υγεία στους άνδρες», καταλήγει.

Ο Δρ Antonio και οι συνάδελφοί της ολοκληρώνουν επί του παρόντος τη στατιστική ανάλυση και το έγγραφο σχετικά με το έργο τους. Η περαιτέρω διερεύνηση των επιπέδων βιταμίνης D και η σχέση τους με την κακή υγεία μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενη περιοχή για μελλοντικές μελέτες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::