Καθώς οι ιώσεις του φθινοπώρου είναι σε έξαρση, η αίσθηση της «μπουκωμένης» μύτης έχει γίνει κοινό φαινόμενο για πολλούς από εμάς. Πολλοί καταφεύγουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν κάποιο από τα πολλά φάρμακα που υπόσχονται άμεση ανακούφιση και αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας. Ωστόσο, πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα προϊόντα;
Την περασμένη χρονιά, μια συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η φαινυλεφρίνη, ένα δημοφιλές αποσυμφορητικό που περιέχεται σε πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για κρυολόγημα και γρίπη, δεν φαίνεται να είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστευόταν.
Ψευδοεφεδρίνη
Η ψευδοεφεδρίνη, είναι ακόμα μια από τις πιο συνηθισμένες ουσίες που εντοπίζεται στα ρινικά αποσυμφορητικά και σύμφωνα με την Δρ Maryann Amirshahi, Καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown, είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ενοχλητικού «μπουκώματος».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η χρήση της μπορεί να επιφέρει παρενέργειες, όπως ζαλάδα, νευρικότητα και προβλήματα στον ύπνο. Μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, και δεν ενδείκνυται για χρήση από άτομα με καρδιακά προβλήματα.
Η πιθανότητα κινδύνων πάντως παραμένει πολύ χαμηλή όταν η χρήση σκευασμάτων με ψευδοεφεδρίνη είναι βραχυπρόθεσμη και δεν παρατείνεται για μεγάλο διάστημα.
Ρινικά σπρέι
Αν και τα τελευταία χρόνια, τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε μορφή δισκίων φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, τα ρινικά σπρέι για ρινική αποσυμφόρηση εξακολουθούν να είναι μια πολύ αποτελεσματική εναλλακτική, λένε οι γιατροί.
Για την ακρίβεια, η φαινυλεφρίνη φαίνεται να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα ακριβώς όταν χρησιμοποιείται σε ρινικό σπρέι, παρά όταν λαμβάνεται ως χάπι, αφού στην δεύτερη περίπτωση μεγάλη ποσότητα του φαρμάκου διασπάται στο σώμα πριν φτάσει στη μύτη για να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
Σε κάθε περίπτωση, η χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι δεν πρέπει να παρατείνεται πέραν των τριών ημερών αφού τότε μπορεί να οδηγήσει σε αντιστροφή και στο φαινόμενο ανάκαμψης της ρινικής συμφόρησης.
Αντισταμινικά
Είναι φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αλλεργιών και της δερματικής κνίδωσης αλλά εναλλακτικά συστήνονται κατά περίπτωση και για την ρινική συμφόρηση.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, λειτουργούν με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο από τα συνηθισμένα αποσυμφορητικά των οποίων η δράση έγκειται στην μείωση του οιδήματος των αιμοφόρων αγγείων στις ρινικές οδούς. Τα αντισταμινικά επίσης μειώνουν το πρήξιμο και τον ερεθισμό, μπλοκάροντας όμως τις χημικές ουσίες στο σώμα που είναι υπεύθυνες για αυτές τις αντιδράσεις.
Τι κάνουμε με τα παιδιά;
Για τα παιδιά, η υπόθεση «βουλωμένη μύτη» μπορεί να είναι πιο περίπλοκη καθώς στην πραγματικότητα υπάρχουν λίγες ασφαλείς φαρμακευτικές επιλογές.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA, του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων, σε παιδιά κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να χορηγείται κανένα είδος αποσυμφορητικών λόγω πιθανών, επικίνδυνων παρενεργειών ενώ η χρήση πρέπει να γίνεται με προσοχή σε παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών.
Η πιο ασφαλής επιλογή για βρέφη και νήπια είναι η μηχανική αποσυμφόρηση της μύτης με την χρήση ουδέτερου διαλύματος και αναρρόφηση με μια από τις συσκευές που είναι διαθέσιμες για αυτό τον λόγο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι έφηβοι μπορούν να λάβουν ψευδοεφεδρίνη, λένε οι γιατροί, ωστόσο δεδομένης της δοσολογίας που χρειάζεται για να είναι αποτελεσματικό το φάρμακο, είναι πιθανή η εμφάνιση παρενεργειών.
Ο ατμός από έναν υγραντήρα ή ένα πραγματικά ζεστό ντους, μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση της βλέννας. Όμως ευεργετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση της μύτης μπορεί να έχει και ακριβώς το αντίθετο, εξηγούν οι ειδικοί: ο κρύος αέρας της υπαίθρου καθώς η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να συσπάσει και να «σφίξει» τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση από το ενοχλητικό «μπούκωμα».