Γήρανση του εγκεφάλου: Πως συνδέει καρδιακές παθήσεις και άνοια

Η «ηλικία του εγκεφάλου» μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον χρήσιμο δείκτη για την πρόβλεψη του κινδύνου άνοιας, ιδιαίτερα για συζήτηση με ασθενείς που πάσχουν από ισχαιμική καρδιοπάθεια (IHD). Αυτό ισχύει ειδικά για εκείνους που ήδη γνωρίζουν τη σύνδεση μεταξύ IHD και γνωστικής εξασθένησης, αλλά χρειάζονται επιπλέον κίνητρα για να υιοθετήσουν προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ασθενείς με IHD, και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν διαβήτη ή παχυσαρκία, είναι πιο πιθανό να δείξουν σημάδια ταχείας γήρανσης του εγκεφάλου στην απεικόνιση, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής γνωστικής εξασθένησης ή άνοιας, σύμφωνα με την ανάλυση που βασίζεται σε δεδομένα της UK Biobank.

Η μελέτη

Τα ευρήματα συνάδουν με άφθονες άλλες έρευνες που υποστηρίζουν την ισχαιμική καρδιοπάθεια (IHD) ως πηγή γνωστικής έκπτωσης, αλλά με μια ανατροπή: η επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου φαινόταν ότι δεν προκαλείται μόνο από αγγειακή νόσο.

Σε μια διερεύνηση πιθανών μηχανισμών πίσω από τη συσχέτιση IHD-εγκεφαλικής γήρανσης, παρατηρήθηκε μικρή σχέση μεταξύ τέτοιων γήρανσης και υπερεντάσεων λευκής ουσίας (WMH) στη μαγνητική τομογραφία, που αντικατοπτρίζουν τη νόσο των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, παρατήρησε η Elisa Rauseo, MSc, MD, για την καρδιά.

Ως εκ τούτου, ο μηχανισμός φαίνεται ότι «δεν προκαλείται πλήρως από μικροαγγειακό τραυματισμό», δήλωσε η Dr. Rauseo, του Πανεπιστημίου Queen Mary και του St Bartholomew’s Hospital, Λονδίνο, Αγγλία.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι άλλο που σχετίζεται με την ισχαιμία που παίζει ρόλο στην επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου», είπε.

Η μελέτη έχει πιθανές ενδείξεις για την ταυτότητα αυτού του «κάτι άλλου». Η επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου σε αυτούς τους ασθενείς με IHD συσχετίστηκε επίσης με τον διαβήτη, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και ιδιαίτερα την αναλογία μέσης προς ισχίο, ένα υποκατάστατο για την κεντρική παχυσαρκία. Αλλά δεν υπήρχε τόσο σημαντική συσχέτιση με το ΔΜΣ ή την αναλογία μέσης προς ισχίο μεταξύ των ασθενών χωρίς IHD.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η κεντρική παχυσαρκία ως δείκτης του σπλαχνικού λίπους μπορεί να είναι το συστατικό που συμβάλλει κυρίως στην επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου παρουσία IHD», αναφέρει η δημοσιευμένη έκθεση.

Και η παχυσαρκία προάγει τη συστημική φλεγμονή, η οποία μπορεί επομένως εν μέρει να αποτελεί τη βάση της σχετιζόμενης με την IHD επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου και της άνοιας.

Τέτοιες εικασίες είναι πέρα ​​από το πεδίο της τρέχουσας μελέτης, παρατήρησε η Rauseo. Όμως, άλλες έρευνες, είπε, διερευνούν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ φλεγμονωδών δεικτών στην IHD και μετέπειτα εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας.

Η τρέχουσα ανάλυση εξέτασε 36.578 συμμετέχοντες στο UK Biobank με κατάλληλες βασικές σαρώσεις MRI και χωρίς «ιστορικό ψυχικής υγείας, νευρολογικές διαταραχές ή άνοια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα τη γνωστική λειτουργία», αναφέρει η έκθεση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::