Οι περισσότεροι προσθέτουμε στον καφέ μας γάλα ή ζάχαρη προκειμένου να τον κάνουμε πιο εύγευστο. Ωστόσο, οι γαστρεντερολόγοι “χρησιμοποιούν” τον καφέ για να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου τους προσθέτοντας ένα επιπλέον συστατικό.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants, οι πολυφαινόλες μπορούν να μετριάσουν το οξειδωτικό στρες, να προωθήσουν τη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο και να βελτιώσουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού.
Μια άλλη σημαντική ιδιότητα του καφέ με κακάο που βοηθά στη λειτουργία του εντέρου είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μια κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας ένα μέρος του στόχου των 25 έως 38 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, προσθέτοντας μια ή δύο κουταλιές της σούπας κακάο στο πρωινό φλιτζάνι καφέ.
Άλλωστε, ο πεπτικός σωλήνας χρειάζεται φυτικές ίνες για να διατηρήσει υγιές το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Microorganisms.