Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πώς να τρώτε για να αποφεύγετε τα συμπτώματα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια κοινή πεπτική διαταραχή που προκαλείται όταν το περιεχόμενο του στομάχου, μαζί με οξέα, επιστρέφει στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κάψιμο στο στήθος (καούρα), ξινίλα, φούσκωμα, και μερικές φορές βήχα ή βραχνάδα. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση αυτής της κατάστασης.

🍽️ Τι να αποφεύγετε

Ορισμένες τροφές και ποτά προκαλούν χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα ή αυξάνουν την παραγωγή γαστρικών οξέων:

  • Λιπαρά και τηγανητά φαγητά
  • Καφές, τσάι και αναψυκτικά με καφεΐνη
  • Αλκοόλ, ειδικά κόκκινο κρασί και μπύρα
  • Ντομάτα και σάλτσες τομάτας
  • Σοκολάτα
  • Μέντα
  • Καυτερά φαγητά

Η αποφυγή αυτών των τροφών μπορεί να μειώσει αισθητά τα επεισόδια καούρας.

✅ Τι να προτιμάτε

  • Μικρά και συχνά γεύματα αντί για μεγάλα και βαριά
  • Τροφές χαμηλές σε λιπαρά: βραστά, ψητά ή στον ατμό
  • Μπανάνες, μήλα, βραστές πατάτες και ρύζι
  • Προβιοτικά (γιαούρτι χαμηλών λιπαρών)
  • Ήπια λαχανικά: κολοκυθάκια, καρότα, αγκινάρες

Η μάσηση της τροφής αργά και σωστά βοηθά στην πέψη και μειώνει την πίεση στο στομάχι.

🕒 Συνήθειες που βοηθούν

  • Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό. Περιμένετε τουλάχιστον 2-3 ώρες.
  • Αποφύγετε το φαγητό λίγο πριν τον ύπνο.
  • Σηκώστε λίγο το κεφάλι του κρεβατιού αν έχετε συχνή νυχτερινή καούρα.
  • Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος – η παχυσαρκία επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Η διατροφή δεν θεραπεύει πλήρως τη ΓΟΠ, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά την ένταση και τη συχνότητα των ενοχλήσεων. Με συνειδητές επιλογές, μπορείτε να ζήσετε με λιγότερη καούρα και περισσότερη άνεση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::