Γεωργιάδης: «Έλεγχοι και στα φαρμακεία για τις υπερσυνταγογραφήσεις αλλά με μεγάλη προσοχή»

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πρόσφατα την πρόθεση της κυβέρνησης να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα φαρμακεία με στόχο την αντιμετώπιση των υπερσυνταγογραφήσεων, ένα φαινόμενο που προκαλεί σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Η υπερσυνταγογράφηση, δηλαδή η συνταγογράφηση φαρμάκων σε μεγαλύτερες ποσότητες ή συχνότητα από την αναγκαία, αποτελεί πρόβλημα που επιβαρύνει τόσο την οικονομία της υγείας όσο και την υγεία των ασθενών. Μέσω αυτής της πρακτικής, πολλοί ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα που δεν χρειάζονται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες παρενέργειες, κατάχρηση φαρμάκων ή ακόμα και εξάρτηση.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην στοχοποιηθούν άδικα τα φαρμακεία, τα οποία είναι σημαντικοί συνεργάτες στη διαδικασία παροχής υγειονομικής φροντίδας. Επισήμανε, επίσης, ότι οι φαρμακοποιοί συχνά αναγκάζονται να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών όσον αφορά τις συνταγογραφήσεις και συνεπώς χρειάζεται μια δίκαιη και προσεκτική προσέγγιση στους ελέγχους.

Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να βελτιώσει τη διαφάνεια στο σύστημα υγείας και να εξασφαλίσει ότι η συνταγογράφηση γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, χωρίς να υπάρχουν περιπτώσεις κατάχρησης. Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι απαραίτητο οι έλεγχοι να διεξάγονται με σεβασμό προς το έργο των φαρμακοποιών και των γιατρών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας.

Με τον συντονισμό των ελέγχων και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, η κυβέρνηση ελπίζει να περιορίσει τις υπερσυνταγογραφήσεις, προστατεύοντας τόσο τους ασθενείς όσο και το ΕΣΥ από περιττές δαπάνες και κινδύνους.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::