Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την πρόθεσή του να εκδώσει υπουργική απόφαση που θα αφορά την εφημεριακή απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη στο MEGA, αναφέρθηκε στα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς για την κάλυψη των άγονων περιοχών. Τόνισε πως «σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Παρά τις προσκλήσεις για πρόσληψη μόνιμων γιατρών, πολλές θέσεις παραμένουν κενές, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλες ελλείψεις. Έτσι, αποφασίσαμε να τροποποιήσουμε την υπουργική απόφαση για τις άγονες περιοχές. Όταν ένας διαγωνισμός για μια περιοχή αποβαίνει άγονος πάνω από 2-3 φορές, η περιοχή αυτή θα χαρακτηρίζεται άγονη. Σε αυτές τις περιοχές, οι γιατροί θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή, τόσο στον μισθό όσο και στις υπερωρίες τους. Το ίδιο θα ισχύει και για τους νοσηλευτές».
Όσον αφορά την άρνηση των ιδιωτών γιατρών να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία ο υπουργός περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Στην Κω συμβαίνει το εξής περίεργο: έχουμε μηδέν παθολόγους στο νοσοκομείο και εννέα παθολόγους που εργάζονται στο νησί ως ιδιώτες. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ένας ιδιώτης γιατρός να είναι ιδιώτης, καμία αντίρρηση. Μπορεί όμως ένας ιδιώτης γιατρός να αδιαφορεί όταν το νοσοκομείο δίπλα του δεν μπορεί να λειτουργήσει; Το σύστημα υγείας μπορεί να έχει το ιδιωτικό σκέλος και το δημόσιο σκέλος, αλλά παραμένει ενιαίο σύστημα. Και ο γιατρός έχει πάρει τον όρκο του Ιπποκράτη. Δεν δέχομαι ως Υπουργός Υγείας της Ελλάδος ότι μπορεί σε μία περιοχή να υπάρχει παντελής αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω ελλείψεως μίας κρίσιμης ιατρικής ειδικότητας και ταυτόχρονα στη συγκεκριμένη περιοχή να υπάρχει πληθώρα ιδιωτών με την ίδια ειδικότητα, οι οποίοι κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κόσμος πρέπει να μπορεί να βρίσκει γιατρό στο νοσοκομείο. Έχω σκεφτεί πως θα το λύσουμε και θα γίνει σχετική ανακοίνωση με την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως εντός του Ιουλίου η οποία θα αφορά τη συμβολή ων ιδιωτών γιατρών στη λειτουργία των νοσοκομείων με εφημεριακή απασχόληση».
ΕΚΑΒ, ασθενοφόρα και προσωπικό
Ερωτηθείς για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και προσωπικό ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα «Αιγίς» εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ασθενοφόρων στην ιστορία μας, όπου μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν αγοραστεί, παραδοθεί και μπει στην κυκλοφορία 250 νέα ασθενοφόρα. Είναι ένας τεράστιος αριθμός που θα ανανεώσει σχεδόν πλήρως τον στόλο του ΕΚΑΒ. Ταυτόχρονα, έχουμε προκηρύξει 600 θέσεις μονίμου προσωπικού για το ΕΚΑΒ, μέσω ΑΣΕΠ και έχω ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών επιπλέον 500 θέσεις επικουρικών».
Ο υπουργός Υγείας απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τις προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία αναφέροντας τα εξής: «Το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα. 1,5 εκατομμύριο νοσηλευτές λείπουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μείον 15.000 στην Ελλάδα, και περίπου άλλοι τόσοι γιατροί. Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που έχουν εισάγει νοσηλευτές από την Ινδία, από το Μπαγκλαντές και από άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή, τρέχουν δυο παράλληλες προσκλήσεις 2.500 και 2.500 περίπου νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ. Η πρώτη από το ’21, η δεύτερη επί των ημερών μου. Ψηφίσαμε διάταξη στη Βουλή με επείγοντα τρόπο για να προχωρήσουμε αυτόματα τη μοριοδότησή τους και να επιταχύνουμε την διαδικασία πρόσληψής τους. Πιστεύω ότι με βάση τη διάταξη που ψηφίσαμε και τη συνεννόηση που έχουμε με τον ΑΣΕΠ θα έχουμε πολύ γρήγορα μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Τους χρειαζόμαστε».
«Αντιμετωπίσαμε τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά»
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων στην αγορά είπε πως «έχουμε αντιμετωπίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις με δυο τρόπους. Ο πρώτος είναι η ειδική πλατφόρμα που φτιάξαμε και λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες όπου έχουμε πλήρη καταγραφή όλων των φαρμάκων, των φαρμακαποθηκών και έτσι ελέγχουμε πλήρως τι φεύγει σε παράλληλες εξαγωγές. Δεν μπορεί να γίνει παράλληλη εξαγωγή σε φάρμακο που μας λείπει κατά κανέναν τρόπο γιατί τα παρακολουθούμε όλα real time πλέον. Για την πλατφόρμα αυτή λάβαμε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μου ζητήθηκε να το παρουσιάσω και στους συναδέλφους μου Υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. ως καλή πρακτική. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος είναι αυτό που ήδη έχουμε προχωρήσει μέσω ΕΟΦ, δηλαδή τις αυξήσεις τιμών σε φάρμακα χαμηλού κόστους έτσι ώστε να σταματήσουν να αποσύρονται από την αγορά».
Δαπάνες ΕΣΥ και δημογραφικό
Για τη μείωση των δαπανών του ΕΣΥ ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουμε -1,42% στις δαπάνες του ΕΣΥ. Και έχουμε 9.000 παραπάνω χειρουργεία, δηλαδή έχουμε το μεγαλύτερο ρεκόρ τακτικών χειρουργείων εδώ και 20 χρόνια που μετράμε με λιγότερα λεφτά».
Τέλος, σχετικά με τη συμβολή του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος ο υπουργός Υγείας ανέφερε τα εξής: «Στα πλαίσια αντιμετώπισης του δημογραφικού μας προβλήματος η πρόταση του Υπουργείου Υγείας είναι να έχουμε τη δυνατότητα από τον ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνουμε σε μεγαλύτερο εύρος την εξωσωματική γονιμοποίηση. Θεωρώ ότι για να αντιμετωπίσουμε τη κάμψη του δημογραφικού μας δείκτη, που είναι το νούμερο ένα εθνικό μας πρόβλημα, πρέπει να είμαστε πολύ πιο γενναίοι σε αυτό τον τομέα».