Οι γιατροί που ενδεχομένως υπερσυνταγογραφούσαν τα τελευταία πέντε χρόνια θα ελεγχθούν αναδρομικά, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για το ζήτημα των υπερσυνταγογραφήσεων στον ΕΟΠΥΥ.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι στον ΕΟΠΥΥ έχει ήδη εγκατασταθεί ένα σύστημα αντιμετώπισης της απάτης, το οποίο, μέσω ενός αλγορίθμου, ενεργοποιείται όταν παρατηρείται ασυνήθιστη συνταγογραφική συμπεριφορά από κάποιον γιατρό.
«Το σύστημα μάς υποδεικνύει ποιον γιατρό πρέπει να ερευνήσουμε, καθώς τα φάρμακα που συνταγογραφεί σε ορισμένους ασθενείς δεν συμφωνούν με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. Τα συστήματα που έχουμε εγκαταστήσει, και αυτά που θα εγκατασταθούν μέσω της ΗΔΙΚΑ, μας επιτρέπουν πλήρη έλεγχο τόσο στο παρόν όσο και αναδρομικά. Δηλαδή, όσοι υπερσυνταγογραφούσαν τα τελευταία 3, 4 ή 5 χρόνια θα υποβληθούν σε έλεγχο. Τα ηλεκτρονικά ίχνη παραμένουν ανεξίτηλα», εξήγησε. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το 2014 είχε προωθήσει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ψηφιακής καταγραφής των εξετάσεων στον ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών, κάτι που ολοκληρώθηκε μόλις τον Ιούνιο του 2024.
Για τις παράνομες συνταγογραφήσεις του Ozempic, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι από εδώ και πέρα οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συνδεθεί όλα τα εργαστήρια. Τι σημαίνει αυτό; «Ότι όταν πάνε κάποιοι να αγοράσουν το Οzempic για να αδυνατίσουν, ενώ το φάρμακο προορίζεται για τους διαβητικούς, ο γιατρός πρέπει να έχει ανεβάσει εξετάσεις που να δείχνουν ότι έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ο ασθενής, που του υποδεικνύει το πρωτόκολλο να πάρει Οzempic», εξήγησε.
Επίσης, αποκάλυψε πως έχει ζητήσει από χθες από τον ΕΟΦ να κάνει την αντιστοίχιση των Οzempic που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία και αυτών που εκτελέστηκαν από τις συνταγές άυλης συνταγογράφησης. «Και μετά θα δούμε τα αποθέματα των φαρμακείων για να διαπιστώσουμε εάν έχει υπάρξει παράνομη εξαγωγή ή παράνομη πώληση αυτού του φαρμάκου», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις κινήσεις του υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Για να γίνουν οι ελλείψεις λιγότερες έχουν γίνει δύο βασικά πράγματα: Πρώτον, τον Ιανουάριο υπέγραψα και λειτουργεί σήμερα μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία έχουν συνδεθεί όλες οι φαρμακαποθήκες και μας δηλώνουν ακριβώς τι έχουν για κάθε φάρμακο στην αποθήκη τους από αυτά που είναι σε έλλειψη. Δεύτερη κίνηση, βάλαμε τις αυξήσεις των τιμών στα φτηνά φάρμακα, ώστε να μην υπάρχει η χαμηλή παραγωγή αυτών των φαρμάκων στην Ελλάδα αν είναι εγχώρια, η χαμηλή εισαγωγή τους αν είναι εισαγόμενα ή η απόσυρσή τους και το κίνητρο της παράλληλης εισαγωγής».