Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε όλα τα τρέχοντα θέματα στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4 και απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Βελίκας Καραβάλτσιου και Γιώργου Σαραντάκου σχετικά με το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε: «Κατά τη διάρκεια της νέας μου θητείας, έχουμε μειώσει τις τιμές σε 6.500 φάρμακα και αυξήσει σε 500. Οι μειώσεις είναι πολύ περισσότερες από τις αυξήσεις. Το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» αναφέρεται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες φαρμάκων: τα συνταγογραφούμενα, των οποίων η τιμή καθορίζεται από το κράτος – με κάποιες αυξήσεις τον Αύγουστο σε ένα μικρό ποσοστό αυτών – και τα μη συνταγογραφούμενα, των οποίων οι τιμές ρυθμίζονται ελεύθερα από τις εταιρείες σύμφωνα με νόμο του 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, οι αυξήσεις που αναφέρονται στο πρωτοσέλιδο αφορούν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και έχουν συσσωρευτεί από την απελευθέρωσή τους το 2017».
Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση των εικονικών συνταγογραφήσεων στον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Αντιδράσαμε άμεσα και αποτελεσματικά. Οι υπεύθυνοι έχουν ήδη συλληφθεί, και η δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, με περαιτέρω εξελίξεις να αναμένονται σύντομα».
Όσον αφορά τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής σε μη επείγοντα χειρουργεία και εφημερίες, ο υπουργός ανέφερε πως «ένας από τους δύο μεγάλους πολιτικούς μου στόχους στη δεύτερη μου θητεία είναι πρώτον, η μείωση της αναμονής για χειρουργική επέμβαση στα «ψυχρά», δηλαδή τα μη επείγοντα χειρουργεία -και το βασικό εργαλείο εδώ είναι τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που θα ξεκινήσουν σε ενάμιση μήνα περίπου και δεύτερον, η μέση μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες που σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν τις 10-12 ώρες».
Σε ερώτηση σχετικά για το νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό και τα νέα κίνητρα που θα δοθούν ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως «σήμερα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο μας για τον προσωπικό ιατρό. Εμπεριέχει ένα άρθρο που έχει πολύ ισχυρά κίνητρα για την κινητροδότηση ενός νέου γιατρού να επιλέξει την ειδικότητα της παθολογίας. Πράγματι, έχουμε πολύ λίγους παθολόγους σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει την ΚΥΑ για τα νέα κίνητρα στις άγονες περιοχές και τώρα ετοιμάζουμε την τροπολογία για τα θεσμικά κίνητρα. Κάνοντας όλα αυτά και κάνοντας νέες προκηρύξεις πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε σημαντική ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στις άγονες περιοχές στα περιφερειακά νοσοκομεία».