Η κατανάλωση γιαουρτιού προσφέρει πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία. Το γιαούρτι είναι ένα σημαντικό γαλακτοκομικό προϊόν της χώρας μας, γνωστό για την εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική του αξία, καθιστώντας το ιδανικό για όλες τις ηλικίες. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά γευστικό και μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα άλλα τρόφιμα, όπως μέλι, γλυκό του κουταλιού, φρούτα και πολλά άλλα.
Αρκετοί είναι εκείνοι, πάντως, που δε γνωρίζουν τα σημαντικά οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία του ανθρώπου που το καταναλώνει. Σας παραθέτουμε παρακάτω 5 οφέλη του γιαουρτιού.
1. Βοηθάει στην απώλεια κιλών
Ορισμένοι τύποι γιαουρτιού όπως το ελληνικό γιαούρτι περιέχουν υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως το ελληνικό γιαούρτι μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε χορτάτοι περισσότερο, πράγμα που μπορεί να σας αποτρέψει από το να καταναλώσετε άλλα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας όλη την ημέρα.
2. Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Μερικοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετό ασβέστιο κάθε μέρα και μερικοί άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν ελάχιστα γαλακτοκομικά στο πρωινό τους ή να τα αποφύγουν λόγω αλλεργίας στο γάλα, δυσανεξίας στη λακτόζη, προσωπικών προτιμήσεων ή γεύσης. Ένα φλιτζάνι γιαούρτι περιέχει 30-45% της ημερήσιας αξίας ασβεστίου, το οποίο προάγει και υποστηρίζει τη συνολική υγεία των οστών. Εάν επιλέξετε μη γαλακτοκομικά γιαούρτια, φροντίστε να αναζητήσετε επιλογές που είναι εμπλουτισμένες με ασβέστιο και βιταμίνη D.
3. Υποστηρίζει ένα υγιές έντερο
Ορισμένα γιαούρτια στο ράφι περιέχουν ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες που είναι γνωστές ως προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια για το έντερο και μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, ελέγχετε πάντα την ετικέτα, επειδή ορισμένα γιαούρτια στο ράφι δεν περιέχουν αυτές τις καλλιέργειες.
4. Πιθανή μείωση κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου
Το γιαούρτι περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και μέταλλα όπως ασβέστιο και κάλιο που είναι καλά για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
5. Μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα
Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα οποία είναι γνωστό ότι βοηθούν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο παίζει ρόλο στην υποστήριξη της ανοσολογικής υγείας. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων και μπορεί ακόμη να βοηθήσει και στην πρόληψη του κρυολογήματος σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.