Γιατί είναι κακό να «ρουφάτε» την κοιλιά σας

Οι κοιλιακοί μύες είναι από τους πιο δραστήριους μύες του σώματος, συμμετέχοντας σχεδόν σε κάθε κίνηση. Αυτοί οι μύες διατηρούν το σώμα σταθερό, προστατεύουν τη σπονδυλική στήλη και διασφαλίζουν ότι τα εσωτερικά όργανα παραμένουν στη θέση τους. Με τον καιρό, αυτός ο συνεχής φόρτος μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως «σύνδρομο κλεψύδρας». Αυτή η κατάσταση προκαλεί βλάβες στη δομή του κοιλιακού τοιχώματος, δημιουργώντας μια ορατή πτυχή στη μέση της κοιλιάς. Επιπλέον, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα εσωτερικά όργανα και σε άλλα μέρη του σώματος, εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Σύνδρομο κλεψύδρας: οι 3 αιτίες

Υπάρχουν τέσσερις κύριες αιτίες του συνδρόμου της κλεψύδρας. Όλα αυτά καταλήγουν σε ανισορροπία στη λειτουργία των κοιλιακών μυών.

1. Συγγενείς παθήσεις

Το σύνδρομο κλεψύδρας οφείλεται σε ορισμένες συγγενείς παθήσεις (όπως γαστροσχισία ή ομφαλοκήλη) που προκαλούν λανθασμένη ανάπτυξη των κοιλιακών μυών, οδηγώντας σε μυϊκές ανισορροπίες.

2. Η κακή στάση του σώματος

Αυτό μειώνει τη φυσική καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα αλλαγές στην ένταση και τη λειτουργία των κοιλιακών μυών, που οδηγούν σε ανισορροπίες. Ο πόνος στην κοιλιά (είτε από προβλήματα στο στομάχι, το συκώτι ή τη χοληδόχο κύστη) μπορεί επίσης να αναγκάσει ένα άτομο να συσπάσει οικειοθελώς ή ακούσια τους κοιλιακούς μυς του για να μειώσει ή να αποφύγει τον πόνο.

3. Η εικόνα του σώματος

Αλλά μια άλλη αιτία του συνδρόμου της κλεψύδρας είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ανασφάλεια για το σώμα τους ή που θέλουν επίπεδη κοιλιά, σφίγγουν τους κοιλιακούς τους.

Το ντόμινο που προκαλεί το σύνδρομο κλεψύδρας

Όταν ρουφάμε προς τα μέσα και σφίγγουμε τους κοιλιακούς μας προκαλείται συστολή του ορθού κοιλιακού. Αλλά επειδή τείνουμε να αποθηκεύουμε περισσότερο λιπώδη ιστό στο κάτω μέρος της κοιλιάς, οι μύες στο πάνω μέρος είναι πιο ενεργοί. Αυτό δημιουργεί μια πτυχή στην κοιλιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον αφαλό να τραβιέται προς τα πάνω.

Ανεξάρτητα από την αιτία – εκούσια ή ακούσια – αυτό πιέζει τη μέση και τον αυχένα. Δημιουργείται μυϊκή ανισορροπία και η μέση και ο αυχένας πρέπει να αντισταθμίσουν τις αλλαγές στη σταθερότητα του πυρήνα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::