Γιατί είναι προβληματικοί οι «δείκτες ευτυχίας» των γυναικών;

Υψηλότερα επίπεδα άγχους εμφανίζουν οι γυναίκες και συχνότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, αισθήματα θυμού, μοναξιά και διαταραχές ύπνου.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ νιώθουν δυσαρεστημένες με τον τρόπο που τις αντιμετωπίζει η κοινωνία. Και αυτό συνδέεται με τις καθημερινές προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουν. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν τους κύριους φροντιστές παιδιών και ηλικιωμένων συγγενών.

Οι περισσότερες, διαχειρίζονται επίσης εκτός από τις απαιτήσεις της εργασίας τους και την κύρια ευθύνη εύρυθμης λειτουργία της οικογένειας ενώ τρεις στις πέντε σύμφωνα με τις στατιστικές έρχονται αντιμέτωπες με εκφοβισμό, σεξουαλική παρενόχληση ή λεκτική κακοποίηση στο χώρο εργασίας τους, ένα περιβάλλον που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι ασφαλές.

Το χάσμα ανάμεσα στα δυο φύλα όσον αφορά στις ίσες δυνατότητες διεκδίκησης της ατομικής ευημερίας, τεκμηριώθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς πολλές γυναίκες πέρα από τις εργασιακές τους υποχρεώσεις κλήθηκαν να αναλάβουν αυξημένες οικιακές ευθύνες σε σχέση με τους άνδρες συντρόφους τους.

Πάντως, αυτό που επίσης καταγράφουν οι ειδικοί είναι ότι παρά το γεγονός πως οι συνθήκες ζωής των γυναικών φαίνεται να δοκιμάστηκαν περισσότερο από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοιός, εκείνες ανέκαμψαν γρηγορότερα επιδεικνύοντας μεγαλύτερες ικανότητες συναισθηματικής αντοχής σε σύγκριση με το ανδρικό φύλο.

Πώς το κατάφεραν αυτό; Οι ικανότητες κοινωνικής σύνδεσης που παρατηρούνται στις περισσότερες γυναίκες, ίσως είναι μια εξήγηση λένε οι επιστήμονες. Σε μια μελέτη του 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες καταφέρνουν να αναπτύξουν ισχυρότερες θετικές σχέσεις με τους ανθρώπους που αλληλεπιδρούν, συγκριτικά με τους άνδρες. Επίσης, τείνουν να ζητούν ευκολότερα υποστήριξη όταν την χρειάζονται και έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν γρηγορότερα μια αντιξοότητα.

Ανάλογες έρευνες έχουν επίσης καταγράψει ότι οι γυναίκες αξιολογούν ψηλότερα την αξία των κοινωνικών σχέσεων στην προσωπική τους κλίμακα σε σχέση με την αντίστοιχη προσέγγιση των ανδρών. Οι φιλίες μεταξύ γυναικών τείνουν να είναι πιο προσωπικές καθώς χαρακτηρίζονται από βαθύτερες εκμυστηρεύσεις και παροχή συναισθηματικής υποστήριξης ένθεν κακείθεν. Αντίστοιχα, οι ανδρικές φιλίες φαίνεται να κινούνται σε πιο γραμμική πορεία με κυριότερο χαρακτηριστικό τις κοινές δραστηριότητες.

Στο κυνήγι της ευτυχίας

Αν και οι γυναίκες φαίνεται να δηλώνουν λιγότερο ευτυχισμένες σε σχέση με τους άνδρες, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των κοινωνικών ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μπορούν ωστόσο να επικεντρώνονται πιο αποτελεσματικά στην επίτευξη κάποιου στόχου και αυτό από μόνο του συνδέεται στατιστικά με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες συμμετέχουν συχνότερα σε δραστηριότητες σχετικές με φιλανθρωπικό περιεχόμενο και αυτό σε πολλές περιπτώσεις δίνει μια αίσθηση σκοπού και νοήματος στην καθημερινότητα τους.

Πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πιθανότατα αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς συνδέεται με τα πολιτισμικά πρότυπα των γυναικών οι οποίες γαλουχούνται στο να θεωρούν πιο σημαντικές τις ανάγκες του περίγυρου τους σε σχέση με τις δικές τους. Και μολονότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το να βάζεις τους άλλους πρώτους σε σχέση με εσένα μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένη ωστόσο αυτή η αίσθηση σκοπού συμβάλλει στα αισθήματα ευτυχίας σύμφωνα με τους ειδικούς.

Υπάρχει τρόπος αυτή η έμφυτη διάθεση για προσφορά τελικά όντως να χρησιμοποιηθεί ώστε να συμβάλλει και στην προσωπική ευτυχία; Ναι σύμφωνα με τους ειδικούς που αναφέρουν ενδεικτικές προσεγγίσεις ώστε η κατάκτηση της προσωπικής ευημερίας να γίνει πιο πιθανή μέσω της εξασφάλισης προσωπικού χρόνου.

Σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία

Η δυνατότητα να μιλάτε ελεύθερα και να εκφράζετε χωρίς φίλτρο τα συναισθήματα σας, σε ένα περιβάλλον που αισθάνεστε ασφαλείς από κριτική, είναι μια σημαντική συνεισφορά στον αγώνα για επίτευξη της προσωπικής ευτυχίας. Πέρα από την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ένας επιστήμονας ψυχικής υγείας, οι ειδικοί επισημαίνουν και τα οφέλη που προκύπτουν σε ένα ομαδικό πρόγραμμα, καθώς εκεί οι γυναίκες ενθαρρύνονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους τους προβληματισμούς τους οι οποίοι πολύ συχνά είναι κοινοί.
Αυτό το πεδίο μειώνει τυχόν συναισθήματα ντροπής και φόβου ότι η αναζήτηση στήριξης μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικά ως ένδειξη αδυναμίας.

Εμπιστευθείτε την φύση

Ο χρόνος στην ύπαιθρο, κοντά στη φύση, μπορεί να είναι πραγματικά ανακουφιστικός, λένε οι ερευνητές. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον ευνοούν την γρηγορότερη ανάρρωση σε γυναίκες που έχουν δοκιμαστεί από μια ασθένεια ή έχουν αντιμετωπίσει κάποιο συναισθηματικό τραύμα. Φροντίστε λοιπόν να εξασφαλίζετε χρόνο στο πρόγραμμα σας για εξορμήσεις έξω ακόμα κι αν αυτές περιορίζονται σε μια βόλτα στην παραλία ή σε κάποιο πάρκο.

Η θαυματουργή άσκηση

Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες διατηρούν μια σταθερή ρουτίνα φυσικής δραστηριότητας, έχουν ενισχυμένη αποδοχή του εαυτού τους και τα πάνε καλύτερα σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης και βελτίωσης. Το τρέξιμο ή τα βάρη, βελτιώνουν την υγεία των οστών για τις γυναίκες μέσης ηλικίας ενώ το περπάτημα, βελτιώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αλκοόλ με φειδώ

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποιους επιπλέον κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Όταν η κατανάλωση είναι συχνή και αφορά σε μεγάλες ποσότητες, αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις αλλά και καρκίνο του μαστού. Επιπρόσθετα όμως καθώς το αλκοόλ επηρεάζει πιο εύκολα το γυναικείο σώμα, είναι πιθανότερο να οδηγήσει ευκολότερα σε μέθη συγκριτικά με την κατανάλωση που θα κάνει ένας άνδρας. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η αποχή από το αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την σωματική υγεία συνεισφέροντας στον «δείκτη ευτυχίας» των γυναικών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::