Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τη διατροφή μας το κεφίρ;

Το κεφίρ είναι ένα ιδιαίτερο προβιοτικό κι ένα φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα που καλό θα ήταν όλοι να εντάξουμε στη διατροφή μας.

Τα οφέλη από την κατανάλωση του κεφίρ

Υποστήριξη του Πεπτικού Συστήματος: Βελτιώνει την πεπτική διαδικασία και μπορεί να είναι χρήσιμο σε εντερικές διαταραχές.

Προβιοτικά: Ενισχύει την εντερική χλωρίδα, δηλαδή τα “καλά” βακτήρια στο στομάχι και το έντερο.
Ανοσοποιητικό Σύστημα

Ενίσχυση της Άμυνας: Τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ψυχολογική Ευεξία: Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Υγιής Επιδερμίδα: Η ισορροπημένη εντερική χλωρίδα μπορεί να συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας, μειώνοντας τα συμπτώματα καταστάσεων όπως η ακμή.

Οστά: Περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη Κ2, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.

Πλούσιο σε Θρεπτικά Στοιχεία: Βιταμίνες όπως Β12, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Κεφίρ και Διαβήτης

Mελέτες που διεξάγονται, εξετάζουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κεφίρ και του διαβήτη, αν και η έρευνα στον τομέα αυτόν είναι ακόμη σε εξέλιξη. Πολλές από αυτές τις μελέτες είναι προκλινικές ή πειραματικές και έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα.

Υπογλυκαιμικές Δράσεις

Οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με τη σχέση του κεφίρ με τον διαβήτη είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, αλλά υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που αφορά την ανικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα. Οι προβιοτικές ουσίες, όπως αυτές που περιέχονται στο κεφίρ, έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη ρύθμιση της αντίστασης στην ινσουλίνη και της φλεγμονής, παράγοντες που συνδέονται με τον διαβήτη.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Medicinal Food” το 2015 παρουσίασε ότι τα ποντίκια που τράφηκαν με κεφίρ είχαν βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αντίστασης στην ινσουλίνη σε σύγκριση με τα ζώα που δεν έλαβαν κεφίρ.

Επιπλέον, μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα “Nutrition Research” και “British Journal of Nutrition” έχουν δείξει ότι οι προβιοτικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό, ένας παράγοντας που είναι στενά συνδεδεμένος με τον διαβήτη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι περισσότερες μελέτες είναι απαραίτητες για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Επίσης, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί εάν επιλέξετε να αγοράσετε έτοιμο κεφίρ του εμπορίου καθώς πολλά από αυτά έχουν ενδείξεις ότι περιέχουν στέβια αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμάτα φρουκτόζη.

Κεφίρ και Προστάτης

Η σχέση ανάμεσα στο κεφίρ και την υγεία του προστάτη είναι ένα αντικείμενο που δεν έχει μελετηθεί εξαντλητικά, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη για την ευεργετική του επίδραση. Η κύρια δράση του κεφίρ, όπως και άλλων προβιοτικών, συνδέεται με την βελτίωση της εντερικής υγείας και της μικροβιακής ισορροπίας, παράγοντες που έχουν γενικά θετικό αντίκτυπο στην ανοσιακή απόκριση και τη φλεγμονή.

Ειδικά για τον προστάτη, η φλεγμονή και οι μικροβιακές λοιμώξεις είναι κύριοι παράγοντες που συχνά συνδέονται με προβλήματα όπως η προστατίτιδα. Επιπλέον, κάποιες προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα έχουν υποδείξει ότι οι προβιοτικές ουσίες μπορούν να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Αξίζει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι αυτές οι μελέτες είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες ισχυρισμούς με βάση αυτές.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Prostate Cancer and Prostatic Diseases” το 2017 πρότεινε ότι οι προβιοτικές ουσίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον προστάτη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν αναζητάτε τρόπους χρήσης του κεφίρ για θέματα υγείας, είναι προτιμότερο να το φτιάξετε μόνοι σας ή να πάρετε έτοιμα συμπληρώματα με ζωντανούς μικροοργανισμούς. Σε αυτό το άρθρο αναφέρουμε διεξοδικά τα οφέλη των προβιοτικών στο έντερο καθώς και τα πιο αξιόλογα προβιοτικά της αγοράς.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::