Γιατί εμφανίζω μυϊκή αδυναμία

Αν έχετε παρατηρήσει ότι πλέον σας είναι δύσκολο να ανοίξετε ένα βάζο, να σηκωθείτε από την καρέκλα ή να ανεβείτε τις σκάλες, τότε έχετε μυϊκή εξασθένηση. Ορισμένες φορές συμβαίνει ξαφνικά. Όμως το πιθανότερο είναι η μυϊκή αδυναμία να σας επηρεάζει σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου. Η μυϊκή αδυναμία είναι διαφορετική από την κόπωση ή τον πόνο.

Γήρανση

Είναι φυσιολογικό να χάνει κάποιος μυϊκή μάζα και να γίνεται πιο αδύναμος με την ηλικία. Οι γιατροί το ονομάζουν σαρκοπενία. Πιθανόν δεν είναι κάτι που προσέχει κάποιος πολύ πριν τα 60 ή 70 χρόνια. Η σαρκοπενία επίσης, μπορεί να συνοδεύεται από άλλες παθήσεις που τον καθιστούν αδρανή. Αν ο γιατρός υποπτεύεται σαρκοπενία μπορεί να εξετάσει το πόσο γρήγορα μπορεί να περπατά κάποιος.

Ελέγξτε τα φάρμακά σας

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να εξασθενούν τους μυς. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κορτικοστεροειδή (όπως πρεδνιζολόνη) και οι στατίνες. Αν αισθάνεστε αδυναμία και δεν γνωρίζετε γιατί, ρωτήστε τον γιατρό σας αν θα μπορούσε να είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου που λαμβάνετε.

Κρυολόγημα ή γρίπη

Αν είχατε άσχημο κρυολόγημα, γρίπη ή άλλο ιό μπορεί να σας άφησε να νιώθετε κούραση και αδυναμία. Τα συμπτώματα γρίπης μπορούν να διαρκούν έως 2 εβδομάδες. Θα πρέπει να υποχωρούν όταν αισθάνεστε καλύτερα. Ορισμένοι ιοι μπορούν να μολύνουν τους μυς και να προκαλέσουν αδυναμία. Αυτό δεν είναι πιθανό αν κατά τα άλλα είστε υγιείς.

COVID-19

Συμπτώματα COVID-19, συχνά είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως βήχας, πυρετός και κόπωση. Όμως η COVID επίσης μπορεί να προκαλεί συμπτώματα σε άλλες περιοχές του  σώματος, όπως μυϊκή  αδυναμία.

Αν περιστατικό COVID ή άλλης νόσου σας κρατά στο κρεβάτι, στο σπίτι ή στο νοσοκομείο για ημέρες ή εβδομάδες, οι μυς σας επίσης θα χάσουν γρήγορα δύναμη. Φυσικοθεραπεία ή ασκήσεις που κάνετε στο σπίτι θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τη δύναμή σας.

Μυϊκός τραυματισμός

Μήπως σηκώσατε κάτι που ήταν πολύ βαρύ για εσάς; Η δουλειά σας απαιτεί πολύ επαναληπτικές κινήσεις; Αν ναι, η αιτία μυϊκής αδυναμίας θα μπορούσε να είναι μυϊκή καταπόνηση ή ακόμα και ρήξη.Αν δεν είναι πολύ σοβαρή, η εφαρμογή της μεθόδου R.I.C.E στο σπίτι μπορεί να συμβάλει στην ίαση του τραυματισμού. (Ανάπαυση,  πάγος, συμπίεση και ανύψωση).

Αν επιδεινώνεται ο τραυματισμός,  δείτε γιατρό. Τακτικές διατάσεις και ασκήσεις μπορούν να συμβάλλουν στο να διατηρούνται δυνατοί οι μυς και να εμποδίζονται μελλοντικοί τραυματισμοί.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Η μυϊκή εξασθένηση μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής πάθησης όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά συχνά περιλαμβάνουν μούδιασμα ή αδυναμία σε ένα ή και τα 2 χέρια και πόδια.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Αν οι μύες εξασθενήσουν ξαφνικά θα μπορούσε να είναι εγκεφαλικό επεισόδιο. Τις περισσότερες φορές η μυϊκή αδυναμία που συνδέεται με αυτό επηρεάζει τη μια πλευρά του σώματος. Μπορεί ενδεχομένως επίσης να εμφανιστεί ζάλη, θολή όραση, δυσκολία στο περπάτημα ή την ομιλία, απώλεια ισορροπίας και/ ή συντονισμού, σύγχυση, πονοκέφαλος.

Άλλες παθήσεις

Πολλές άλλες παθήσεις μπορούν να συνοδεύονται από μυϊκή αδυναμία. Σε αυτές περιλαμβάνονται

  • Διαταραχές ύπνου
  • Διαταραχές θυρεοειδούς
  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  • Μυασθένεια gravis
  • Πολυμυοσίτιδα, δερματομυοσίτιδα και άλλες μυοπάθειες
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Διαβήτης

Αν πιστεύετε ότι χάνετε τη δύναμή σας και δεν γνωρίζετε γιατί, δείτε έναν γιατρό. Θα μπορούσε να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας.

Εγκυμοσύνη

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως κόπωση, αλλά η μυϊκή αδυναμία γενικά δεν περιλαμβάνεται σε αυτά . Αν  έχετε άλλη πάθηση όπως μυασθένεια gravis που εξασθενεί τους μυς, η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να την επιδεινώσει

Δείτε τον γιατρό  σας αν είστε έγκυος και εμφανίσετε μυϊκή αδυναμία που δεν μπορεί να εξηγηθεί. Αν και σπάνιο, θα μπορούσε να είναι σημάδι πάθησης όπως το σύνδρομο  Guillain-Barré.

Αν είναι δύσκολο να κάνετε πράγματα που μπορούσατε να κάνετε, λόγω μυϊκής αδυναμίας, δείτε έναν γιατρό.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::