Υπάρχει άραγε επιστημονική εξήγηση για το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι νιώθουν πάντα κρύο; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο;
Δεν είναι τυχαίο που ορισμένα άτομα αισθάνονται διαρκώς ότι κρυώνουν. Ας δούμε τι έχει να πει ο ειδικός για το θέμα.
Ο Δρ. Christopher Minson, καθηγητής στο τμήμα ανθρώπινης φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, ερευνά τη θερμορύθμιση – τη διαδικασία μέσω της οποίας ο εγκέφαλος και το σώμα συνεργάζονται για να προσαρμόζονται στη ζέστη ή το κρύο. Με απλά λόγια, είναι ο κατάλληλος επιστήμονας για να δώσει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.
Οι 4 ερωτήσεις στον ειδικό
- Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα όταν ένα άτομο κρυώνει;
- Υπάρχει λόγος που αυτό φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες;
- Αν είσαι άτομο που κρυώνει πάντα, μπορείς να κάνεις κάτι για να «εκπαιδεύσεις» το σώμα σου;
- Πρέπει κάποιος που κρυώνει συνέχεια πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό;
1. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα όταν ένα άτομο κρυώνει;
Ο Δρ. Chris Minson (CM) λέει ότι: «Με απλά λόγια, το να αισθάνεσαι είτε κρύο είτε ζέστη σημαίνει ότι το «σημείο ρύθμισης» θερμοκρασίας του σώματος προκαλείται από θερμικές εισροές σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του αίματος, της σπονδυλικής στήλης , των οργάνων μας, των μύες μας και του δέρματός μας. Μέρος του εγκεφάλου μας συλλέγει όλες αυτές τις θερμικές εισροές και ουσιαστικά τις συγκρίνει με τη θερμοκρασία του σώματος που θέλει να κρατήσει.
Έτσι, εάν η θερμοκρασία του δέρματός σας είναι μειωμένη, παρόλο που το υπόλοιπο σώμα σας εξακολουθεί να είναι σε ένα άνετο σημείο , θα νιώθετε κρύο σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετό κρύο ώστε να κάνετε αλλαγές συμπεριφοράς, όπως να φορέσετε ένα πουλόβερ».
2. Υπάρχει λόγος που αυτό φαίνεται να επηρεάζει πιο πολύ τις γυναίκες;
Τα άτομα που αισθάνονται “πάντα κρύο” έχουν συνήθως χαμηλότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με την επιφάνεια του σώματος (συνήθως, γυναίκες και ηλικιωμένοι) κάτι που τους υπαγορεύει να εξοικονομήσουν θερμότητα.
Υπάρχουν, επίσης, περιορισμένες αναφορές ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του δέρματος, γεγονός που τις κάνει πιο ευαίσθητες στο κρύο. Ωστόσο, δεν έχουν συγκεντρωθεί αρκετά καλά δεδομένα σχετικά με αυτήν τη θεωρία για να την επιβεβαιώσουν ή να την διαψεύσουν.
Ένα κοινό παράπονο στις σχέσεις είναι ότι τα πόδια των γυναικών είναι συχνά πολύ κρύα, ειδικά στο κρεβάτι. Αυτό έχει να κάνει με τη σχέση μάζας κάτω σώματος προς επιφάνεια του υπόλοιπου σώματος στις γυναίκες. Καθώς το σώμα τους εργάζεται για τη διατήρηση της θερμότητας, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα (χέρια και πόδια) για να κρατήσει τον πυρήνα ζεστό. Αυτή η μειωμένη ροή αίματος οδηγεί σε κρύα χέρια και πόδια στις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.
3. Αν είσαι άτομο που κρυώνει πάντα, μπορείς να κάνεις κάτι για να «εκπαιδεύσεις» το σώμα σου;
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να αυξήσει τη μυική μάζα του. Αυτό θα αυξήσει τον συνολικό μεταβολικό ρυθμό (αν και δεν είναι εύκολο να γίνει).
Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να κάνει ένα άτομο είναι να υποβάλλεται σε ψυχρές συνθήκες, όπως να αφήνει τον εαυτό του να εκτίθεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για σύντομες χρονικές περιόδους. Ακούγεται άβολο, αλλά έχει βρεθεί ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει την αίσθηση του κρύου.
Ένα παράδειγμα είναι να βάζετε το ντους σε «κρύο» για μικρό χρονικό διάστημα στο ντους. Δεν είναι εύκολο να το κάνετε, και θα πρέπει να αυξάνετε έως και ένα πλήρες λεπτό κάθε μέρα, αλλά σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να τους βοηθήσει να μειώσουν την αίσθηση του κρύου.
4. Πρέπει κάποιος που κρυώνει συνέχεια πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό;
Υπάρχει η πιθανότητα η διαρκής αίσθηση κρύου κάποιου να προκαλείται από ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών και αυτό μπορεί να επαληθευτεί με μια εξέταση αίματος.
Αυτή είναι μακράν η πιο σπάνια κατάσταση, αλλά η λήψη ορμονικών συμπληρωμάτων, εάν χρειάζεται ιατρικά, μπορεί να βοηθήσει. Εάν ένα άτομο είναι αρκετά νωχελικό, νιώθει κόπωση και κρυώνει συνέχεια, ίσως αξίζει να γίνει αξιολόγηση των ορμονών του θυρεοειδούς.