Αν έχετε ανοίξει ποτέ ένα κεσεδάκι γιαούρτι και είδατε στην επιφάνειά του ένα διαφανές υγρό, πιθανότατα αναρωτηθήκατε αν είναι κάτι ανεπιθύμητο. Πολλοί το απορρίπτουν αυτόματα, πιστεύοντας ότι πρόκειται για αλλοίωση ή για κάτι «περιττό». Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό το υγρό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για την υγεία και τη θρεπτική αξία του γιαουρτιού.
Το υγρό αυτό ονομάζεται ορός γάλακτος (whey) και αποτελεί φυσικό συστατικό του γιαουρτιού. Δημιουργείται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, όταν οι πρωτεΐνες του γάλακτος πήζουν και ένα μέρος του νερού διαχωρίζεται. Η παρουσία του δεν σημαίνει ότι το γιαούρτι έχει χαλάσει· αντίθετα, είναι ένδειξη ότι το προϊόν δεν έχει υποστεί υπερβολική επεξεργασία.
Ο ορός γάλακτος είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, καθώς και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Παράλληλα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία των μυών, στην υγεία των οστών και στην ενυδάτωση του οργανισμού.
Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα είναι η συμβολή του στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το υγρό αυτό περιέχει μέρος των προβιοτικών του γιαουρτιού, τα «καλά» βακτήρια που υποστηρίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Αν το απορρίψουμε, χάνουμε μέρος των ευεργετικών αυτών μικροοργανισμών και μειώνουμε τη συνολική αξία του γιαουρτιού.
Επιπλέον, η ανάμειξη του ορού με το υπόλοιπο γιαούρτι βελτιώνει την υφή και διατηρεί τη φυσική του σύσταση. Αντί να τον χύνετε, απλώς ανακατέψτε καλά το γιαούρτι πριν το καταναλώσετε.
Τελικά, το υγρό που «κάθεται» πάνω στο γιαούρτι δεν είναι εχθρός, αλλά σύμμαχος. Κρατώντας το, αξιοποιείτε πλήρως τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος και κάνετε μια πιο συνειδητή, υγιεινή επιλογή στη διατροφή σας.



