Το ξεφλούδισμα των νυχιών – ή αλλιώς η απολέπιση της κερατίνης πλάκας – αποτελεί μια συχνή αισθητική αλλά και παθολογική ενόχληση, που αντανακλά τη συνολική υγεία του οργανισμού. Αν και πολλές φορές αποδίδεται σε εξωτερικούς παράγοντες, το πρόβλημα μπορεί να είναι σημάδι ενδογενών διαταραχών.
1. Αφυδάτωση της κερατίνης
Η κερατίνη, βασικό δομικό συστατικό των νυχιών, απαιτεί συγκεκριμένη υγρασία για να διατηρεί την ελαστικότητα και συνοχή της. Συχνή έκθεση σε νερό, απορρυπαντικά, ασετόν ή καιρικές συνθήκες (π.χ. ψύχος) οδηγούν σε αφυδάτωση και σπασίματα σε στοιβάδες.
2. Διατροφικές ελλείψεις
Η ανεπάρκεια σε βιοτίνη (βιταμίνη B7), σίδηρο, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες επηρεάζει άμεσα την υγεία των νυχιών. Η βιοτίνη, ειδικά, παίζει κρίσιμο ρόλο στη σύνθεση κερατίνης, ενώ ο σίδηρος στη μεταφορά οξυγόνου στους βλαστικούς ιστούς του νυχιού.
3. Ορμονικές μεταβολές και παθολογίες
Καταστάσεις όπως υποθυρεοειδισμός, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή εμμηνόπαυση μεταβάλλουν τη θρέψη των περιφερικών ιστών. Παράλληλα, δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα μπορεί να εκδηλωθούν με ξεφλουδισμένα ή τραχιά νύχια.
4. Μηχανικοί τραυματισμοί και κακές συνήθειες
Η υπερβολική χρήση λιμαρίσματος, τεχνητών νυχιών ή η απόσπαση βερνικιού με τα δάχτυλα καταστρέφει τα επιφανειακά στρώματα. Το συχνό δάγκωμα (ονυχοφαγία) έχει επίσης παρόμοιο αποτέλεσμα.
5. Ακατάλληλη φροντίδα
Η χρήση σκληρών καθαριστικών, χωρίς γάντια, ή προϊόντων που αλλοιώνουν το pH της επιδερμίδας, ευνοεί την απολέπιση. Η έλλειψη ενυδάτωσης και η μη χρήση ελαίων (π.χ. jojoba ή βιταμίνη Ε) καθιστούν την κερατίνη εύθραυστη.
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ενυδάτωση, διατροφική υποστήριξη, αποφυγή κακών συνηθειών και – όπου χρειάζεται – ιατρική διερεύνηση. Αν το σύμπτωμα επιμένει, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε δερματολογική ή ενδοκρινολογική αξιολόγηση.