Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο και καλύτερα;

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τους άνδρες. Αρκετές φορές, στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, παρατηρούμε γκρουπ ηλικιωμένων όπου οι συμμετέχουσες είναι σε μεγάλο αριθμό, ενώ οι άνδρες είναι ελάχιστοι. Και είναι πράγματι έτσι.

Οι γυναίκες ζουν περισσότερο λόγω των οιστρογόνων τους, της σύνεσής τους και του επιβίωσης τους. Η κοινωνία αναμένει από τις γυναίκες να είναι γοητευτικές ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, και αυτό τις ενθαρρύνει να κάνουν υγιείς επιλογές και να υιοθετούν καλές συνήθειες που συνδέονται με τη μακροζωία και την υγεία.

Επιπλέον, η πρόοδος της επιστήμης, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών και των εμβολίων, έχει μειώσει τη θνησιμότητα των γυναικών και αυξήσει τις πιθανότητες για υγιείς επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες, συνήθως, ζουν περισσότερο από τους άνδρες, οι οποίοι συχνά παραμένουν εκρηκτικοί, ανεύθυνοι και ανώριμοι, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτά μπορεί να φέρουν.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους

Παγκοσμίως και κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερα αλλά και πιο υγιή χρόνια από ό,τι οι άνδρες. Συγκεκριμένα, σε ολόκληρο τον κόσμο οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 71,1 χρόνια ενώ οι άνδρες 67 έτη. Στη χώρα μας τα πράγματα είναι καλύτερα, αν και όχι τόσο καλά όσο στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, όπου οι γυναίκες αναμένεται να ζήσουν 89 χρόνια και οι άνδρες 82,2! Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στην Ελλάδα είναι τα 83,6 χρόνια χρόνια ενώ των ανδρών είναι τα 78,2 έτη.

Επιπλέον όμως οι γυναίκες ζουν καλύτερα χρόνια καθώς στις ανεπτυγμένες χώρες τα υγιή τους χρόνια υπολογίζονται κατά μέσο όρο στα 70 ενώ των ανδρών στα 67. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα οι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 60 χρόνων έχουν πρακτικά τη μισή θνησιμότητα από τους άνδρες, είναι δηλαδή πολύ μακροβιότερες. Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω του οργανισμού τους όσο και επειδή οι γυναίκες έχουν μια φυσική σοφία που υπερτερεί έναντι των ανδρών.

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν ίσως χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αναπαραγωγικός κίνδυνος, όπως η Ινδία ή το Μπανγκλαντές, όπου οι γυναίκες κάνουν πολλά παιδιά με πολύ κακές συνθήκες και εκεί μπορεί το προσδόκιμο επιβίωσης ανδρών και γυναικών να είναι στο ίδιο επίπεδο.

Γιατί οι γυναίκες υπερέχουν;

Ο βασικότερος λόγος χάρη στον οποίο οι γυναίκες ζουν τελικά περισσότερα και υγιέστερα χρόνια είναι τα οιστρογόνα τους. Χάρη σε αυτά οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, ειδικά όσο βρίσκονται στην αναπαραγωγική τους ηλικία. Επίσης, τα οιστρογόνα φαίνεται να λειτουργούν νευροπροστατευτικά για τις γυναίκες και αυτό έχει αποδειχθεί από έρευνες που έγιναν σε περιπτώσεις εγκεφαλικών τραυματισμών, επιληψίας και άνοιας που προκύπτει με το πέρας της ηλικίας.

Οι επιστήμονες εικάζουν επίσης ότι ο τρόπος που λειτουργεί ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιθανό να δρα προστατευτικά στα κορίτσια, τα οποία παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα νοητικών διαταραχών και υπερκινητικότητας σε σχέση με τα αγόρια της ηλικίας τους. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι γυναίκες είναι κατά κανόνα – από μικρή ηλικία – πιο συνετές από τα αγόρια, κάνουν λιγότερα παρακινδυνευμένα πράγματα, αποφεύγουν τους καβγάδες και τη βία, επισκέπτονται περισσότερο τους γιατρούς, κάνουν ευκολότερα εξετάσεις και συμμορφώνονται συχνότερα με τη θεραπεία. Αλλωστε, οι παραπάνω λόγοι είναι κάποιοι για τους οποίους οι παντρεμένοι άνδρες ζουν περισσότερο και είναι τελικά υγιέστεροι από όσους είναι μόνοι τους. Ακριβώς επειδή οι σύντροφοί τους τους προτρέπουν να ζητήσουν και να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν το προβάδισμα έναντι των ανδρών επειδή υιοθετούν – ή τουλάχιστον έτσι έκαναν στο παρελθόν – πιο υγιεινές συνήθειες στη ζωή τους, αποφεύγοντας επιβαρυντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού κ.ά.

Ποια χαρακτηριστικά των ανδρών σαμποτάρουν τη μακροζωία τους;

Οι επιστήμονες συνηθίζουν να λένε πως αν είναι κανείς άνδρας, καπνιστής, παχύσαρκος και ακόμα χειρότερα και υπερτασικός, έχει τη «συνταγή» για την πρόωρη θνησιμότητα. Γιατί είναι όμως τόσο κακό το να είναι κανείς άνδρας όταν πρόκειται για τη μακροζωία; Η απάντηση βρίσκεται στις ορμόνες τους, με βασικότερη την τεστοστερόνη, που τους ωθεί σε βίαιες και επικίνδυνες συμπεριφορές, στην ιδιοσυγκρασία τους, στην τάση τους να νοιάζονται λιγότερο για την υγεία τους και να υιοθετούν συχνότερα επιβαρυντικές συμπεριφορές, καθώς και στον οργανισμό τους (πιθανώς και λόγω της υψηλής τεστοστερόνης), που αποδεικνύεται τελικά λιγότερο δυνατός από των γυναικών. Έτσι:

  • Ξεκινώντας από την αρχή της ζωής τους ακόμα, τα κορίτσια υπερτερούν καθώς τα πρόωρα αγόρια έχουν χειρότερη πρόγνωση από ό,τι αντίστοιχα τα κορίτσια.
  • Οι νέοι άνδρες – λόγω της ιδιοσυγκρασίας και των ορμονών τους – είναι πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες σε ατυχήματα κάθε είδους (π.χ. επειδή τρέχουν πολύ με το αυτοκίνητο, επειδή μπορεί να οδηγήσουν μεθυσμένοι, επειδή μπορεί να δοκιμάσουν ένα επικίνδυνο σπορ στο οποίο μπορεί να κινδυνέψει και η ζωή τους, επειδή κάνουν πιο «δύσκολα» επαγγέλματα που σχετίζονται συχνότερα με εργατικά ατυχήματα κ.ά.).
  • Οι άνδρες έχουν συχνότερα προβλήματα εθισμού σε αλκοόλ ή άλλες ουσίες (συχνά μάλιστα οι κακές συνήθειες πάνε χέρι-χέρι και δεν είναι σπάνιο ένας άνδρας να είναι βαρύς καπνιστής, πότης και παράλληλα να τρώει ανθυγιεινά και πιθανώς να μην ασκείται καθόλου και να είναι και υπέρβαρος).
  • Αν και οι γυναίκες κάνουν περισσότερες απόπειρες, το ποσοστό των αυτοκτονιών που οδηγούν στον θάνατο του αυτόχειρα είναι μεγαλύτερο στους άνδρες (εκτός από την Κίνα, μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου πεθαίνουν αυτοκτονώντας περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες).
  • Οι άνδρες είναι πιο επιθετικοί, πιο «αυθόρμητοι» και τείνουν να έχουν πιο «εξωστρεφείς» συμπεριφορές όταν στενοχωριούνται ή θυμώνουν, αλλά και όταν οι ορμόνες τους «ξεχειλίζουν» (κυρίως στην εφηβεία).
  • Οι άνδρες πάνε δυσκολότερα στον γιατρό και αμελούν τελείως τις προληπτικές εξετάσεις.

Οι γυναίκες έχουν πιο ανεπτυγμένο ένστικτο επιβίωσης

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες, που ξεκινούν τη ζωή τους μαθαίνοντας ότι έχουν περισσότερες υποχρεώσεις στο σπίτι και στην οικογένεια, όσο κι αν αυτό έχει τάση να εξαλειφθεί χάρη στην ισότητα, νιώθουν ότι υποχρεούνται κατά κάποιον τρόπο να επιβιώνουν ό,τι κι αν συμβαίνει, αν όχι για τον εαυτό τους για χάρη των άλλων.

Στη συνέχεια οι γυναίκες περνάνε μέσα από τη σωματική και ψυχική δοκιμασία της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού και επανέρχονται. Έτσι δυναμώνουν. Κυρίως όμως οι μανάδες νιώθουν ότι έχουν υποχρέωση απέναντι στα παιδιά τους να ζήσουν και μάλιστα όσο περισσότερο μπορούν ώστε να τα συνδράμουν. Ετσι κάνουν πιο καλές επιλογές, φροντίζουν την υγεία τους, την πρόληψη και παλεύουν όσο πιο πολύ μπορούν όταν κάτι πάει στραβά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::