Είναι ένα αστείο που συχνά λέγεται με ελαφρότητα: «Οι γυναίκες μάς θάβουν όλους». Κι όμως, πίσω από τη χιουμοριστική διατύπωση, κρύβεται μια εντυπωσιακή βιολογική και κοινωνική πραγματικότητα. Οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, ζουν περισσότερο από τους άνδρες — και μάλιστα σε όλο τον κόσμο.
Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 5-7 χρόνια, ανάλογα με τη χώρα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι γυναίκες ζουν περίπου 5 χρόνια περισσότερο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Καταρχάς, υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες. Οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στην παρουσία των οιστρογόνων, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις και χρόνιες φλεγμονές. Αντίθετα, η τεστοστερόνη, κυρίαρχη ορμόνη στους άνδρες, σχετίζεται με πιο επιθετικές συμπεριφορές και αυξημένο ρίσκο.
Παράλληλα, οι άνδρες τείνουν να υιοθετούν πιο επικίνδυνες συνήθειες. Καπνίζουν και πίνουν περισσότερο, οδηγούν πιο ριψοκίνδυνα και συχνά αποφεύγουν να επισκέπτονται γιατρούς, ακόμα κι όταν κάτι τους ανησυχεί. Επιπλέον, επαγγελματικά, πολλοί άνδρες εργάζονται σε χειρωνακτικά και επικίνδυνα επαγγέλματα, που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία.
Οι κοινωνικές και ψυχολογικές διαφορές παίζουν επίσης ρόλο. Οι γυναίκες έχουν συχνότερα δίκτυα κοινωνικής στήριξης, εκφράζουν περισσότερο τα συναισθήματά τους και ζητούν βοήθεια. Αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στη διατήρηση της ψυχικής υγείας και κατά συνέπεια, στην παράταση της ζωής.
Ας μη θεωρείται, λοιπόν, υπερβολή ή «αστείο»: οι γυναίκες πράγματι έχουν προβάδισμα στη μακροβιότητα. Όχι μόνο μας θάβουν όλους, αλλά και με σθένος, αντοχή και καρτερικότητα χτίζουν δεκαετίες ζωής γεμάτες εμπειρία. Κι αν οι άνδρες θέλουν να τις… προλάβουν, ίσως είναι ώρα να πάρουν μερικά παραδείγματα!