Γιατί οι δίαιτες που βασίζονται κυρίως σε φρούτα είναι επικίνδυνες

Οι φυτικές δίαιτες έχουν αποκτήσει αυξανόμενη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, τόσο για λόγους υγείας όσο και για ηθικούς λόγους. Μια ακραία εκδοχή αυτής της διατροφής είναι ο «φρουτοριαλισμός», που εστιάζει κυρίως στην κατανάλωση ωμών φρούτων. Παρότι αυτό μπορεί να ακούγεται ως υγιεινή πρακτική από μια πρώτη ματιά, η επίδραση αυτής της περιοριστικής δίαιτας στο σώμα είναι αντικείμενο μελέτης.

Επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι φυτικές δίαιτες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 40% και εγκεφαλικού κατά 29%. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την απώλεια βάρους.

Ενώ οι φυτικές δίαιτες έχουν σαφή οφέλη για την υγεία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα , ο φρουτοριαλισμός είναι μία από τις πιο περιοριστικές διαθέσιμες επιλογές διατροφής και δεν έχει σχεδόν κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει οφέλη για την υγεία. Δεν υπάρχει μία περιγραφή που να ορίζει τι πρέπει να περιλαμβάνει μια φρουτοριαλιστική διατροφή, αν και ένας κοινώς αναφερόμενος «κανόνας» είναι ότι μεταξύ 55% και 75% της δίαιτας πρέπει να περιλαμβάνει ωμά φρούτα . Πέρα από αυτό, υπάρχει κάποια μεταβλητότητα. Μερικοί τρώνε δημητριακά, μερικοί τρώνε επίσης ξηρούς καρπούς και έλαια.

Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, πειραματίστηκε με μια τέτοια διατροφή , συμπληρώνοντάς την με ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά. Ορισμένοι υποστηρικτές του φρουτοριαλισμού τηρούν έναν κανόνα 80-10-10 : το 80% των θερμίδων προέρχονται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, 10% προέρχονται από πρωτεΐνες και 10% από λιπαρά. Αυτός ο κανόνας βασίζεται λανθασμένα στην πεποίθηση ότι οι άνθρωποι δεν είναι παμφάγοι, αλλά «φρουτοφάγα ζώα που προτιμούν να τρώνε ωμά φρούτα. Οι υποστηρικτές αυτής της πεποίθησης δηλώνουν ότι το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα είναι φυσιολογικά σχεδιασμένο για να χωνεύει φρούτα και ωμά λαχανικά. Ενώ αυτό μπορεί κάποτε να ήταν αλήθεια, το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί.

Τα φρούτα από μόνα τους δεν αρκούν

Ορισμένοι «φρουτοριαλιστές» ισχυρίζονται ότι το να τρως ωμά φρούτα έχει σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου και της εξάλειψης του φουσκώματος και της μυρωδιάς του σώματος. Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Η ιδέα της κατανάλωσης μιας δίαιτας μόνο με φρούτα (ή βαρύ με φρούτα) μπορεί να φαίνεται μια υγιής επιλογή με την πρώτη ματιά, αλλά υπάρχουν δυνητικά πολλά προβλήματα με αυτή τη μορφή διατροφής.

Υπάρχουν σαφή και σημαντικά ζητήματα σωματικής υγείας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν παρέχεται στο ανθρώπινο σώμα μια δίαιτα σε μεγάλο βαθμό με βάση τα φρούτα. Ακολουθώντας αυτό το πρότυπο διατροφής αποκλείονται οι βασικές ομάδες τροφίμων και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να διατηρήσει τη φυσιολογική υγεία.

Ενώ τα περισσότερα φρούτα θεωρούνται υγιή και θρεπτικά , μια διατροφή που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε φρούτα θα έχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β (συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12) και D, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η ανεπάρκεια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ραχίτιδας και της οστεομαλακίας (μαλάκωμα των οστών), αναιμία και προβλήματα με τα οστά, τους μυς και το δέρμα. Με απλά λόγια, τα φρούτα δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα.

Επίσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα υψηλά επίπεδα φρουκτόζης. Η φρουκτόζη είναι ένα απλό σάκχαρο, όπως η γλυκόζη, αλλά το ανθρώπινο σώμα το επεξεργάζεται πολύ διαφορετικά. Η φρουκτόζη μεταβολίζεται αποκλειστικά στο ήπαρ. Η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη στο ήπαρ και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Επικίνδυνη για την υγεία

Πέρα από τις πιθανές φυσικές επιδράσεις του φρουτοριαλισμού, οι περιοριστικές δίαιτες συνδέονται επίσης συχνά με διατροφική διαταραχή γνωστή ως νευρική ορθορεξία ή ανθυγιεινή εμμονή με την κατανάλωση μόνο «καθαρού» φαγητού. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που μπορεί να ξεκινήσει ως μια υγιής κίνηση προς την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και λιγότερο πρόχειρο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική διαταραχή, κατάθλιψη και άγχος.

Ανησυχητικά, έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις θανάτου ή σημαντικής ασθένειας όταν ακολουθείται μια διατροφή με φρουτώδες στυλ. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ένα κορίτσι εννέα μηνών που πέθαινε μετά από μια διατροφή μόνο με φρούτα. Το κορίτσι πέθανε υποσιτισμένο. Επιπλέον, ένας 49χρονος άνδρας αναφέρθηκε πρόσφατα ότι ανέπτυξε αναστρέψιμη άνοια μετά από διατροφή μόνο με φρούτα.

Με λίγα στοιχεία για τα οφέλη μιας τέτοιας περιοριστικής δίαιτας, είναι σαφές ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το είδος διατροφής θέτουν δυνητικά την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::