Γιατί οι επιστήμονες επιμένουν να φοράμε αντηλιακό όλο τον χρόνο;

Οι περισσότεροι επιμένουμε να φοράμε αντηλιακό μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και οι επιστήμονες από την πλευρά τους επιμένουν αν θέλουμε να προστατεύσουμε το δέρμα μας θα πρέπει να το φοράμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Φυσικά ο ήλιος, είναι απαραίτητος για τον άνθρωπο καθώς επηρεάζει την υγεία μας (μέσω της βιταμίνης D για παράδειγμα) αλλά και την ψυχολογία μας. Ωστόσο, η σύσταση της ατμόσφαιρας έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να φτάνουν στη γη και κατ’ επέκταση σε εμάς περισσότερες υπεριώδεις ακτίνες. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας να προστατευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς αυτές επιδρούν ποικιλοτρόπως στο δέρμα μας. Συμπεραίνουμε λοιπόν πώς το να φοράει κανείς αντηλιακό δεν είναι θέμα καλλωπισμού, αλλά σημαντικός παράγοντας υγείας, όπως ακριβώς είναι το να μην καπνίζουμε.

Φοράμε λοιπόν αντηλιακό ανάλογα με τον τύπο δέρματός μας για να:

Προστατεύσουμε το δέρμα μας από το ερύθημα (το κοινό «κοκκίνισμα»), αλλά και το ηλιακό έγκαυμα. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πως μπορεί το «κάψιμο» από τον ήλιο να υποχωρεί χωρίς να αφήνει ουλές, όμως δεν είναι τόσο αθώο καθώς δρα αθροιστικά με το επόμενο έγκαυμα, γεγονός που μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Αυτά μπορεί να εκτείνονται από την εμφάνιση ενοχλητικών σπίλων έως και κακοήθεις βλάβες του δέρματος.

Αποφύγουμε την εμφάνιση ή επιδείνωση ευρειαγγειών και κόκκινων φλεβών.

Καθυστερήσουμε τη γήρανση του δέρματός μας (φωτογήρανση). Μέσω ενός γενετικού μηχανισμού το ηλιακό φως και η υπεριώδης ακτινοβολία αδρανοποιούν τα γονίδια που παράγουν κολλαγόνο. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται η παραγωγή καταστρεπτικών για το κολλαγόνο ενζύμων. Έτσι το κολλαγόνο διασπάται με αποτέλεσμα τις γνωστές σε όλους μας ρυτίδες, η οποίες μέσω αυτής της διαδικασίας εμφανίζονται πρόωρα, προτού επέλθει δηλαδή η χρονολογική γήρανση.

Αποφύγουμε την εμφάνιση πανάδων και αποχρωματισμών της επιδερμίδας. Το ηλιακό φως προκαλεί υπερπαραγωγή μελανίνης κατά τόπους με αποτέλεσμα τις ενοχλητικές πανάδες και τους αποχρωματισμούς της επιδερμίδας

Διατηρήσουμε το δέρμα μας λαμπερό. Η ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται πως σχετίζεται άμεσα με την καταστολή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των κυττάρων. Έτσι το δέρμα μας φαίνεται θαμπό και ταλαιπωρημένο.

Προστατευτούμε από λοιμώξεις, η ανοσία μας στις οποίες μειώνεται από το ηλιακό φως.

Αποφύγουμε την επιδείνωση ορισμένων νοσημάτων (ροδόχρους νόσος, έρπης, ανεμευλογιά, ψωρίαση, ερυθηματώδης λύκος και άλλες δερματοπάθειες) αλλά και την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων.

Προστατευτούμε από την αποδυνάμωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας που σχετίζεται με το ηλιακό φως, που ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και κατ’ επέκταση από τις προ κακοήθεις και κακοήθεις βλάβες που συσχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Όπως γίνεται φανερό, το ηλιακό φως και η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κακή τους δράση δε σταματάει τις ημέρες του χειμώνα ή τις ημέρες που δε φαίνεται να έχει και τόσο ήλιο. Είναι σημαντικό επιπλέον να επισημάνουμε την προσθετική ιδιότητα της ακτινοβολίας, καθώς αυτή συσσωρεύεται με αποτέλεσμα οι βλάβες να εμφανίζονται ακόμη και χρόνια μετά. Η συσσώρευση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα συνεχίζεται από́ την αρχή έως και το τέλος της ζωής.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::