Γιατί πέφτει ο σίδηρος στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στην οποία το σώμα της γυναίκας υποβάλλεται σε πολλές αλλαγές για να στηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου. Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι η μείωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, κάτι που είναι γνωστό ως αναιμία εγκυμοσύνης. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτή η μείωση και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία της μητέρας και του μωρού.

Ο λόγος για την πτώση του σιδήρου στην εγκυμοσύνη

Κατά την εγκυμοσύνη, το σώμα της γυναίκας χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Ειδικότερα, ο σίδηρος είναι κρίσιμος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Η ανάγκη για σίδηρο αυξάνεται σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη λόγω των εξής παραμέτρων:

  1. Αυξημένος όγκος αίματος: Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, ο όγκος του αίματος της γυναίκας αυξάνεται για να παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο μωρό. Αυτή η αυξημένη ανάγκη για αίμα απαιτεί περισσότερη αιμοσφαιρίνη, άρα και περισσότερο σίδηρο.
  2. Ανάγκη για σίδηρο από το έμβρυο: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του εμβρύου, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αίματος. Έτσι, ο σίδηρος που καταναλώνει η μητέρα χρησιμοποιείται επίσης για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού.
  3. Αυξημένες ανάγκες κατά το τρίτο τρίμηνο: Στο τρίτο τρίμηνο, η ζήτηση για σίδηρο είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και τα αποθέματα σιδήρου της μητέρας εξαντλούνται.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χαμηλής περιεκτικότητας σιδήρου;

Η αναιμία από έλλειψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Στη μητέρα, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αδυναμία, χλωμάδα, πονοκεφάλους και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις σε πρόωρο τοκετό ή υπολειπόμενη ανάπτυξη του μωρού. Επίσης, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει λοιμώξεις.

Πώς να αντιμετωπιστεί η πτώση του σιδήρου

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, όσπρια, σκούρα πράσινα λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, είναι απαραίτητη για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, οπότε είναι καλό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, μαζί με τα γεύματά σας.

Εάν η αναιμία είναι σοβαρή, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη σιδηρούχων συμπληρωμάτων.

Συμπέρασμα

Η μείωση των επιπέδων σιδήρου στην εγκυμοσύνη είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού. Ωστόσο, η σωστή διατροφή και η παρακολούθηση των επιπέδων σιδήρου από τον γιατρό είναι σημαντικά για την υγεία της μητέρας και του μωρού, ώστε να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::