Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα είναι μια συνήθεια που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, με την πεποίθηση ότι «καθαρίζει» καλύτερα το κρέας και απομακρύνει τα μικρόβια. Ωστόσο, οι σύγχρονες επιστημονικές συστάσεις απορρίπτουν αυτή την πρακτική ως επικίνδυνη και περιττή.
Ο βασικός λόγος είναι ότι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου δεν σκοτώνει τα βακτήρια, όπως τη Salmonella ή το Campylobacter, που είναι συχνοί παθογόνοι μικροοργανισμοί στο κρέας πουλερικών. Αντίθετα, το νερό απλώς διασπείρει τα βακτήρια στην κουζίνα. Με το πιτσίλισμα, μικροσκοπικά σταγονίδια νερού γεμάτα βακτήρια μπορεί να φτάσουν μέχρι και ένα μέτρο μακριά, μολύνοντας επιφάνειες, μαχαιροπίρουνα, σκεύη και τρόφιμα που βρίσκονται κοντά.
Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος εξουδετέρωσης βακτηρίων στο κοτόπουλο είναι το σωστό μαγείρεμα. Το κρέας πρέπει να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 75°C (ή 165°F), κάτι που διασφαλίζει την πλήρη εξολόθρευση των παθογόνων.
Οι υγειονομικές αρχές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ) και πολλές εθνικές υπηρεσίες τροφίμων, συνιστούν να μην πλένεται το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα. Το κρέας είναι ήδη επεξεργασμένο σε συνθήκες που τηρούνται πρότυπα ασφαλείας και δεν χρειάζεται επιπλέον «καθάρισμα» με νερό.
Αντί για πλύσιμο, προτείνεται να:
- Χρησιμοποιείτε ξεχωριστή επιφάνεια κοπής για ωμό κοτόπουλο.
- Πλένετε καλά τα χέρια και τα σκεύη με σαπούνι και ζεστό νερό μετά τον χειρισμό του.
- Μαγειρεύετε πλήρως το κοτόπουλο, ειδικά στα παχύτερα σημεία.
Με αυτές τις προφυλάξεις, όχι μόνο προστατεύεστε από τροφικές δηλητηριάσεις, αλλά διατηρείτε και την καθαριότητα της κουζίνας σας. Το πλύσιμο του κοτόπουλου είναι, λοιπόν, μια παλιά συνήθεια που ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε.