Σχεδόν όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί σε κάποιο στάδιο της ζωής μας από έντονο βήχα το βράδυ, που, όταν μας πιάσει, δε λέει να σταματήσει. Κάποιοι υποφέρουν συχνά από βήχα το βράδυ, όπως για παράδειγμα οι καπνιστές, πράγμα που δυσκολεύει τον ύπνο τους, αλλά και την ξεκούραση των γύρω τους.
Γιατί, όμως, μας πιάνει έντονος βήχας το βράδυ, ενώ όλη την υπόλοιπη μέρα φαίνεται να είναι υπό πλήρη έλεγχο;
Γιατί μας πιάνει βήχας το βράδυ;
Ο βήχας το βράδυ αποτελεί μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση για μας και τους γύρω μας και έχει πολλαπλές πιθανές αιτίες. Στις πιο απλές περιπτώσεις, οφείλεται στην ξηρότητα του λαιμού λόγω της αναπνοής από το στόμα τη νύχτα, αλλά και στην ξηρασία του υπνοδωματίου. Αν ο αέρας στην κρεβατοκάμαρά σας είναι πολύ ξηρός, σκεφτείτε να προμηθευτείτε έναν υγραντήρα. Η οπισθορρινική καταρροή είναι μια άλλη συχνή αιτία όταν ξαπλώνουμε, όπου η βλέννα από τις ρινικές οδούς ρέει προς το λαιμό και προκαλεί βήχα.
Πέρα από αυτές τις σχετικά ακίνδυνες καταστάσεις, ο νυχτερινός βήχας μπορεί να οφείλεται σε άσθμα ή σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου το οξύ του στομάχου ανεβαίνει προς τον οισοφάγο και μπορεί να ερεθίσει το λάρυγγα. Επιπλέον, το κάπνισμα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε χρόνιο βήχα, ο οποίος γίνεται πάντα πιο έντονος τη νύχτα και το πρωί αμέσως μετά το ξύπνημα. Είναι σημαντικό οι καπνιστές να συμβουλευτούν έναν γιατρό, καθώς ο έντονος και χρόνιος βήχας τους μπορεί να εξελιχθεί σε Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Η συνεχής ενόχληση και η διαταραχή του ύπνου επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και αν ο βήχας επιμένει για περισσότερο από λίγες εβδομάδες, πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό. Ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή αλλεργιογόνων ή η διακοπή του καπνίσματος, έως και φαρμακευτική αγωγή.
Πώς να σταματήσω τον βήχα το βράδυ;
Αρχικά, σε περίπτωση που παρατηρείτε πως ο βήχας σας εντείνεται τις νυχτερινές ώρες για περισσότερο από λίγες εβδομάδες χωρίς να ξέρετε τον λόγο, είναι καλό να αναζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού ιατρού. Οι παθήσεις του αναπνευστικού πρέπει να εντοπίζονται και να θεραπεύονται έγκαιρα.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακουφίσετε τον βήχα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, που σίγουρα θα σας συστήσει και ο γιατρός σας αν δε διαγνώσει κάποια σοβαρή πάθηση:
- Αποφύγετε την αφυδάτωση: Καταναλώστε επαρκή ποσότητα υγρών που θα βοηθήσει στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και θα διευκολύνει την αναπνοή.
- Χρήση υγραντήρα: Η διατήρηση ενός υγραντήρα στον χώρο όπου κοιμάστε μπορεί να αυξήσει την υγρασία του αέρα και να σας ανακουφίσει.
- Καθαρός αέρας: Εξαερίστε καλά τον χώρο που κοιμάστε. Μην κοιμάστε με καπνό τσιγάρου ή άλλους ρύπους που μπορεί να επιδεινώσουν τον βήχα. Επίσης, αποφύγετε τα έντονα αρωματικά χώρου εκεί που κοιμάστε, ειδικά εκείνα που ψεκάζουν άρωμα στην ατμόσφαιρα.
- Ζεστό μπάνιο: Η υγρασία και η ζέστη από ένα ζεστό μπάνιο βοηθά στη ρευστοποίηση των ρινικών εκκρίσεων.
- Μέλι: Το μέλι, γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες του, μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τον βήχα. Απολαύστε το με ένα μη καφεΐνούχο ζεστό ρόφημα, όπως χαμομήλι ή γάλα.
- Βελτιώστε τη στάση του ύπνου: Αποφύγετε να έχετε το κεφάλι σας σε πολύ χαμηλή θέση. Πάρτε ένα βοηθητικό μαξιλάρι για να βρεθείτε σε πιο όρθια στάση.
- Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό: Έτσι, θα μειώσετε την πίεση στο στομάχι και τον οισοφάγο.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές θα μπορέσετε να απολαύσετε καλύτερο νυχτερινό ύπνο και να ανακουφίσετε τον βήχα. Αν παρατηρήσετε πιο σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετό, δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, η άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι απαραίτητη.
Βήχας το βράδυ: Γιατροσόφια με υλικά που έχετε στο σπίτι
Φυσικά, σπιτικά υλικά και συστατικά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση στον βήχα και είναι, συνήθως, εύκολα διαθέσιμα στο ντουλάπι σας ή στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Ακολουθούν μερικές συνταγές που θα σας βοηθήσουν να μαλακώσετε τον βήχα το βράδυ:
- Ζεστό μέλι με λεμόνι: Αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας μέλι με το χυμό ενός λεμονιού και καταναλώστε το μίγμα πριν πάτε για ύπνο.
- Ζεστό τσάι χωρίς καφεΐνη ή νερό: Πίνετε ζεστό ρόφημα με μέλι ή απλά ζεστό νερό για να υγράνετε τον λαιμό σας και να ρευστοποιήσετε τη βλέννα.
- Εισπνοές με αιθέρια έλαια: Προσθέστε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου ή μέντας σε ένα μπολ με ζεστό νερό και εισπνεύστε τους ατμούς, καλύπτοντας το κεφάλι σας με μια πετσέτα.
- Ζεστή κομπρέσα: Εφαρμόστε μια ζεστή πετσέτα στο στήθος για να διευκολύνετε την αναπνοή σας.
- Τζίντζερ: Παρασκευάστε ένα τσάι από φρέσκο τζίντζερ, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και πιείτε το πριν τον ύπνο.
Αν εντάξετε τα παραπάνω στην καθημερινή σας ρουτίνα πριν από τον ύπνο, θα δείτε πως θα βελτιωθεί αρκετά η αναπνοή σας και θα μειωθεί ο βήχας. Αν και γνωρίζουμε πως είναι ουσιαστικά περιττό να το αναφέρουμε – γιατί το γνωρίζετε καλά, οι καπνιστές προσπαθήστε να κόψετε το κάπνισμα. Σας εγγυόμαστε πως λίγους μήνες μετά, ο βήχας το βράδυ που οφείλεται στο τσιγάρο θα μειωθεί σημαντικά και με τον καιρό θα φύγει τελείως.