Για ποιο λόγο μιλάμε κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό όταν μιλάτε στον ύπνο σας, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει σπάνια, αλλά όταν γίνεται συχνά θεωρείται ανώμαλη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η υπνολαλία, ή αλλιώς η ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι μια διαταραχή που συμβαίνει όταν ένα άτομο μιλά ενώ κοιμάται, χωρίς να το αντιλαμβάνεται και χωρίς να το θυμάται το επόμενο πρωί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χαρακτηρίζεται ως ασθένεια.

Η “νυχτερινή ομιλία” μπορεί να περιλαμβάνει συνομιλίες ή μουρμούρισμα και συνήθως είναι αβλαβής, ίσως και διασκεδαστική. Ωστόσο, αν κάποιος φωνάζει με φόβο, αυτό μπορεί να σχετίζεται με εφιάλτες, γεγονός που παρατηρείται πιο συχνά στα παιδιά. Πολλές φορές, οι ακροατές μπορεί να βρουν το περιεχόμενο προσβλητικό ή ακατάλληλο, κάτι που συχνά συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη, πυρετό, έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Συνήθως, οι “ομιλητές ύπνου” μιλούν για λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα ανά επεισόδιο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνει πολλές φορές τη νύχτα. Η ομιλία στον ύπνο παρατηρείται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 5% των ενηλίκων και 1 στα 10 μικρά παιδιά μιλούν στον ύπνο τους περισσότερες από μερικές νύχτες την εβδομάδα. Τα κορίτσια και τα αγόρια μιλούν εξίσου συχνά.

Η ομιλία μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο του ύπνου και μπορεί να συνδυάζεται με υπνοβασία (βάδισμα ενώ κοιμάστε).

Ορισμένες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ομιλία στον ύπνο περιλαμβάνουν:

– Συναισθηματικό στρες
– Πυρετό
– Ψυχικές διαταραχές
– Κατάχρηση ουσιών
– Ορισμένα φάρμακα

Συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία, αλλά αν η κατάσταση διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Είναι δυνατόν να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί η ομιλία στον ύπνο εάν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

* Μειώστε το άγχος σας
* Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
* Διακόψτε το κάπνισμα
* Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης, αναψυκτικών (τύπου κόλα) και τσαγιού
* Ασκηθείτε καθημερινά

Μοιραστείτε την ανάρτηση::