Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη: Ο ρόλος της στην υγεία της καρδιάς

Όταν εξετάζουμε την υγεία της καρδιάς μας, η χοληστερίνη είναι το πρώτο που μετράμε. Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Η ζάχαρη μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής για την καρδιά μας όσο και η χοληστερόλη, αν όχι χειρότερη, αναφέρει ο Δρ. Daniel Lodge, θωρακοχειρουργός στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Ο διαβήτης αποτελεί έναν πολύ πιο σοβαρό παράγοντα κινδύνου», επισημαίνει.

Περίπου το 11% των Αμερικανών πάσχουν από διαβήτη, ενώ το 30% αυτών που έχουν καρδιακές παθήσεις παρουσιάζουν και αυξημένα επίπεδα σακχάρου.

Τι συνεπάγονται όμως για την καρδιά τα αυξημένα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης;

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη προέρχεται από τη χημική ένωση της αιμοσφαιρίνης με τη γλυκόζη.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που έχει υποστεί γλυκοζυλίωση και φυσιολογικά είναι 4,8-5,7%. Η εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 μήνες, αφού τα ερυθρά αιμοσφαίρια που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, συνεχώς ανανεώνονται, οπότε το ποσοστό γλυκοζυλίωσης αλλάζει, ανάλογα με το σάκχαρο αίματος. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μετράται στο φλεβικό αίμα, όπως όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις.

Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα σκληραίνει και φράζει τα αιμοφόρα αγγεία.

Ο διαβήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια. Οι καρδιακές και αγγειακές παθήσεις αποτελούν κοινή αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων με διαβήτη.

Είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σας είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, καθώς δεν εκδηλώνονται με συμπτώματα, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η εξέταση αίματος.

«Κάθε ενήλικας άνω των 45 ετών -ή κάτω των 45 εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου- θα πρέπει να ελέγχεται κάθε τρία χρόνια, ακόμη και αν οι προηγούμενες εξετάσεις του είναι φυσιολογικές.

«Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος, τη σωματική δραστηριότητα λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, τον προδιαβήτη, τον διαβήτη κύησης ή εάν έχετε έναν γονέα, αδερφό ή αδελφή με διαβήτη τύπου 2».

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 5,7% θεωρείται φυσιολογική, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης 5,7% έως 6,4%, θεωρούνται προδιαβήτης. Οι διαβητικοί έχουν 6,5% ή περισσότερο. Στόχος για τους διαβητικούς είναι να διατηρηθεί στο 7%.

Η υγιεινή διατροφή και η αποχή από τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σε υγιή επίπεδα. Η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::