Γρίπη του Teflon: Γιατί τα κρούσματα αυξάνονται στις ΗΠΑ

Η λεγόμενη “γρίπη του Teflon” αποτελεί μια μορφή ασθένειας που προκαλείται από την έκθεση σε υπερθερμαινόμενες αντικολλητικές επιφάνειες, όπως εκείνες που περιέχουν πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), το βασικό συστατικό στις αντικολλητικές κουζινικές σκευές. Όταν οι επιφάνειες αυτές υπερθερμανθούν, εκπέμπουν τοξικούς ατμούς που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως πυρετό, ρίγη, και βήχα. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αυξητική τάση κρουσμάτων στις ΗΠΑ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι οι αντικολλητικές επιφάνειες μπορούν να απελευθερώσουν τοξικούς ατμούς όταν θερμανθούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 260°C. Συχνά, οι άνθρωποι αφήνουν τηγάνια σε υψηλή θερμοκρασία για παρατεταμένες περιόδους χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Επίσης, η έλλειψη επαρκούς εξαερισμού σε πολλές κουζίνες ενισχύει τη συγκέντρωση των ατμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσης.

Η συνεχής χρήση αντικολλητικών προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας που μπορεί να υποβαθμίζονται ευκολότερα με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνει την κατάσταση. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι εφόσον οι αντικολλητικές επιφάνειες χρησιμοποιούνται με σωστό τρόπο και σε κατάλληλες θερμοκρασίες, ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της “γρίπης του Teflon”, οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιούνται σκεύη σε μέτριες θερμοκρασίες και να αποφεύγεται το υπερβολικό ζέσταμα. Επίσης, συνιστούν τη διατήρηση καλού εξαερισμού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, όπως το άνοιγμα παραθύρων ή η χρήση απορροφητήρα.

Με την ενημέρωση του κοινού και την προσεκτική χρήση αντικολλητικών προϊόντων, οι κίνδυνοι μπορούν να περιοριστούν, αλλά η αυξητική τάση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ υπενθυμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σωστή χρήση αυτών των σκευών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::