Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να είναι επιλογή μας όλο τον χρόνο. Ωστόσο, είναι απαραίτητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως και το αντηλιακό για την υγεία του δέρματος, έτσι και τα γυαλιά ηλίου για την υγεία των ματιών, είναι ένα πολύτιμο αξεσουάρ.
Όσον, όμως, αφορά τα πολωτικά και μη-πολωτικά γυαλιά ηλίου, ποια πρέπει να πάρετε; Ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, οπτομέτρης, δρ. Chris Erwin, προσφέρει συμβουλές για να κάνετε την καλύτερη για εσάς επιλογή.
Τι κάνουν οι πολωτικοί φακοί
“Οι πολωτικοί φακοί κάνουν φανταστική δουλειά αφαιρώντας τις αντανακλάσεις κατά την οδήγηση, κάνοντας τον κόσμο να φαίνεται πιο καθαρός και ευκρινής σε σχέση με τα μη-πολωτικά γυαλιά ηλίου”, λέει ο δρ. Erwin.
Η διαφορά μεταξύ πολωτικών και μη-πολωτικών φακών
Εάν επιλέξετε μη πολωτικά (non-polarized) γυαλιά ηλίου, δεν θα έχετε αυτή την αντιθαμβωτική προστασία. Αλλά συνολικά, ο δρ. Erwin λέει ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου σας έχουν φακούς προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Και όταν πρόκειται για άλλες επιλογές, όπως αντικατοπτρικούς (φακοί-καθρέφτες) και κανονικούς φακούς, είναι καθαρά μια επιλογή στυλ.
“Δεν υπάρχει διαφορά στην αντηλιακή προστασία μεταξύ των διαφορετικών στυλ φακών στα γυαλιά ηλίου, αρκεί να προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι κατάλληλοι φακοί θα γράφουν γενικά UVA/UVB ή UV400″, λέει ο ίδιος
Ίσως πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το χρώμα των φακών. Για παράδειγμα, η επιλογή γυαλιών ηλίου με γκρι φακούς θα προσφέρει επίσης τη μικρότερη χρωματική παραμόρφωση, ενώ οι κίτρινοι φακοί βελτιώνουν την αντίθεση (αλλά συνήθως δεν βοηθούν με τον ήλιο).
Γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς: Πλεονεκτήματα
Γιατί να επιλέξετε πολωμένα γυαλιά ηλίου; Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου:
- μειώνουν την αντανάκλαση του ήλιου
- αυξάνουν τη ζωντάνια των χρωμάτων
- Αυξάνουν την αντίθεση
- μειώνουν την καταπόνηση των ματιών
Ποιοι πρέπει να μην επιλέξουν γυαλιά με πολωτικούς φακούς
Εκτός από πλεονεκτήματα, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι η επιλογή μη-πολωτικών φακών είναι καλύτερη (είτε για γυαλιά ηλίου, είτε για οράσεως).
- Εάν κοιτάζετε πίνακες οργάνων ή οθόνες LCD, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνετε πληροφορίες. Για παράδειγμα, οι πιλότοι ή όσοι χειρίζονται βαριά μηχανήματα πρέπει να μην φορούν γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς
- Εάν οδηγείτε νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού
- Εάν θέλετε να αναγνωρίζετε σημεία με αντανακλάσεις. Για παράδειγμα, όσοι κάνουν σκι θέλουν να αποφεύγουν τα σημεία όπου το χιόνι έχει γίνει πάγος.
Ποια γυαλιά ηλίου είναι καλύτερα: με πολωτικούς ή μη-πολωτικούς φακούς;
Όλα εξαρτώνται από την χρήση για την οποία τα θέλετε. Εάν βρίσκεστε πολύ έξω, οι πολωτικοί φακοί είναι καλύτερη επιλογή, καθώς προσφέρουν περισσότερα οφέλη. Αλλά όλα είναι θέμα προσωπικής προτίμησης.
Και είτε επιλέξετε πολωτικά, είτε μη-πολωτικά γυαλιά ηλίου, να θυμάστε ότι ο #1 σκοπός κάθε είδους γυαλιών ηλίου είναι η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
“Η μακροχρόνια έκθεση στις ακτίνες UV μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κερατίτιδα, καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή ακόμα και καρκίνου γύρω από τα μάτια”, επισημαίνει ο δρ. Erwin.
Όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου, αφιερώστε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι επιλέξατε ένα ζευγάρι που είναι κομψό, άνετο και προσφέρει την καλύτερη προστασία από τον ήλιο για εσάς και τις ανάγκες σας.