Γυναίκες: Η κοινή πάθηση που συνδέεται με προβλήματα μνήμης

Οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης στη μέση ηλικία, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, συμμετείχαν 907 γυναίκες, οι οποίες ήταν μεταξύ 18 και 30 ετών όταν ξεκίνησε η έρευνα. Η παρακολούθησή τους διήρκεσε για 30 χρόνια, μετά τα οποία υποβλήθηκαν σε τεστ που αξιολόγησαν τη μνήμη, τις λεκτικές δεξιότητες, την ταχύτητα επεξεργασίας και την προσοχή τους.

Από τις συμμετέχουσες, οι 66 που είχαν διαγνωστεί με PCOS, σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης, προσοχής και λεκτικών ικανοτήτων σε σύγκριση με εκείνες χωρίς την πάθηση. Επιπλέον, οι απεικονιστικοί έλεγχοι του εγκεφάλου τους έδειξαν χαμηλότερη ακεραιότητα της λευκής ουσίας, μια κατάσταση που ενδεχομένως υποδηλώνει πρώιμα σημάδια γήρανσης του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν πως τα συμπεράσματά τους υποδηλώνουν μια αιτιώδη συνάφεια παρά μια απλή συσχέτιση.

Τι ακριβώς είναι το ΣΠΩ

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρόκειται για μια κοινή ορμονική πάθηση που επηρεάζει το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Οι γυναίκες με το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων, καθώς και αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, της ορμόνης που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων είναι αυτά που εμποδίζουν τις ωοθήκες μιας γυναίκας να απελευθερώσουν ωάρια, προκαλώντας ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Παρόλο που γνωρίζουμε πολλά για το σύνδρομο, πολλά είναι και αυτά που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει, συμπεριλαμβανομένης της αιτίας εμφάνισής του.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της Κλινικής Mayo, ορισμένα γονίδια μπορεί να συνδέονται με το σύνδρομο ενώ και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου.

Με ποια άλλα προβλήματα υγείας συνδέεται

Το ΣΠΩ περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που εκτείνεται από εμφάνιση διαταραχών του κύκλου, αυξημένη τριχοφυΐα, ακμή και υπογονιμότητα έως ινσουλινοαντίσταση και διαταραγμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Clinical Medical Insights: Reproductive Health‌, αναφέρεται ότι το 38 έως και 88% των γυναικών με το σύνδρομο ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Προηγούμενη μελέτη σε 17.000 νέες γυναίκες έδειξε ότι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν 30% υψηλότερος για τις συμμετέχουσες με ΣΠΩ.

Οι γυναίκες με ΣΠΩ φαίνεται πως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και άλλων παθήσεων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::