Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουμε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους μας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ενδέχεται επίσης να επιφέρει αύξηση της βιολογικής μας ηλικίας. Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια έντονα στρεσογόνο διαδικασία για το σώμα και την ψυχολογία μιας γυναίκας, καθώς το σώμα της υφίσταται σημαντικές αλλαγές για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, αυτή η διαδικασία μπορεί να «προσθέσει» έως και δύο χρόνια στη βιολογική ηλικία των γυναικών.
Τα θετικά νέα
Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ένα μέρος αυτής της κυτταρικής γήρανσης φαίνεται να αντιστρέφεται τους μήνες που ακολουθούν μετά τον τοκετό. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η αντιστροφή της βιολογικής γήρανσης ήταν πιο έντονη σε γυναίκες που θήλαζαν αποκλειστικά ή είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
Τι είναι η βιολογική γήρανση
Η βιολογική ηλικία είναι η μονάδα μέτρησης των επιπέδων κυτταρικής λειτουργίας του οργανισμού. Με άλλα λόγια, δείχνει με πόση ταχύτητα τα κύτταρα και οι ιστοί του σώματός μας χάνουν τη λειτουργική τους ικανότητα.
Αυτό δεν σχετίζεται απαραίτητα με τη χρονολογική ηλικία – αυτή δηλαδή που αναγράφεται στην ταυτότητα.
Ένα άτομο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι βιολογικά νεότερο ή γηραιότερο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά ή σε σχέση με τον αριθμό των κεριών που έχει η τούρτα στα γενέθλια του.
Πώς την αντιστρέφουμε
Τόσο η μακροβιότητά μας όσο και η υγεία μας καθορίζονται μόνο κατά το 10% με 30% από τα γονίδια. Όλο το υπόλοιπο ποσοστό έχει να κάνει με τις καθημερινές επιλογές μας.
Η συμμόρφωση με τις ακόλουθες συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας μπορεί, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού.
Τι είναι, λοιπόν, ωφέλιμο να κάνετε;
- Επενδύστε στη διατροφή σας. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρέσκα τρόφιμα, πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μαγειρέψτε με ελαιόλαδο.
- Παραμείνετε δραστήριες.
- Κόψτε το κάπνισμα.
- Κοιμηθείτε επαρκώς (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ).
- Διατηρήστε ένα σταθερό βάρος με τα χρόνια.
- Ελέγξτε τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τα υψηλά επίπεδα της «κακής» (LDL) μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Διατηρήστε το σάκχαρο στο αίμα σε υγιή επίπεδα. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αποτελούν σοβαρή απειλή για τον οργανισμό μας, θέτοντας σε κίνδυνο την καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά και άλλα σημαντικά όργανα.
- Προσέξτε την αρτηριακή σας πίεση ώστε να παραμένει μεταξύ φυσιολογικών ορίων.