Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε τη χαμηλή πίεση

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπόταση, είναι μια κατάσταση όπου η πίεση του αίματος στις αρτηρίες είναι χαμηλότερη από το φυσιολογικό. Αν και για πολλούς ανθρώπους η χαμηλή πίεση δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα και μπορεί να θεωρείται ένδειξη καλής υγείας, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα όπως ζάλη, αδυναμία, θολή όραση, κόπωση ή και λιποθυμία.

Η υπόταση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους: αφυδάτωση, ορθοστατική υπόταση (πτώση της πίεσης όταν σηκωνόμαστε απότομα), κακή διατροφή, ορμονικές διαταραχές, ακόμα και σε παρενέργειες φαρμάκων. Για αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την αιτία ώστε να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της χαμηλής πίεσης:

  1. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών
    Η αφυδάτωση είναι βασικός παράγοντας υπότασης. Πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά σε ζεστές ημέρες ή μετά από έντονη άσκηση.
  2. Καταναλώστε λίγο περισσότερο αλάτι
    Σε αντίθεση με την υπέρταση, στην υπόταση μια μικρή αύξηση στην πρόσληψη αλατιού (πάντα με σύσταση γιατρού) μπορεί να βοηθήσει στην ανύψωση της πίεσης.
  3. Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα
    Τα μεγάλα και βαριά γεύματα μπορούν να μειώσουν την πίεση. Μικρά, ισορροπημένα γεύματα βοηθούν στη σταθερότητα της αρτηριακής πίεσης.
  4. Αποφύγετε την απότομη αλλαγή στάσης
    Όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι ή την καρέκλα, κάντε το αργά και σταδιακά.
  5. Φορέστε ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
    Βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος, ειδικά σε άτομα που παρουσιάζουν ορθοστατική υπόταση.
  6. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
    Αν τα συμπτώματα είναι έντονα ή επίμονα, απαιτείται ιατρική αξιολόγηση για πιθανή υποκείμενη αιτία.

Η χαμηλή πίεση δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη, αλλά όταν επηρεάζει την καθημερινότητα, η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα ζωής σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::