Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι και η ανεπαρκής πρόσληψη αλατιού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Γιατί το πολύ αλάτι είναι επιβλαβές
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την κατακράτηση υγρών, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά και τα νεφρά. Μελέτες δείχνουν ότι οι υψηλές ποσότητες νατρίου σχετίζονται με:
- Υπέρταση
- Αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού
- Καταπόνηση των νεφρών
- Κατακράτηση υγρών και πρήξιμο
Οι κίνδυνοι από την έλλειψη αλατιού
Αν και η μείωση του αλατιού είναι ευεργετική για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, η υπερβολική μείωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως:

- Χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Κόπωση και ζάλη
- Μυϊκές κράμπες
- Διαταραχές στον ισοζύγιο ηλεκτρολυτών
Το νάτριο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών.
Ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα αλατιού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει έως 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού), που αντιστοιχεί σε περίπου 2 γραμμάρια νατρίου.
Για όσους ακολουθούν δίαιτες χαμηλού νατρίου, είναι σημαντικό να διασφαλίσουν ότι προσλαμβάνουν τουλάχιστον 1,5 γραμμάριο νατρίου ημερησίως, ώστε να αποφύγουν ανισορροπίες.
Συμπέρασμα
Η ισορροπημένη πρόσληψη αλατιού είναι το κλειδί για την καλή υγεία. Αντί να το αποκλείουμε εντελώς ή να το καταναλώνουμε σε υπερβολικές ποσότητες, είναι σημαντικό να βρούμε τη σωστή ισορροπία, επιλέγοντας φυσικές τροφές και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.