Αν έχετε παρατηρήσει μείωση στην ακοή σας και αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην επικοινωνία με άλλους, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους βασικούς λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο. Παρακάτω παρατίθενται οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια της ακοής:
Πώς ακούμε – Ανατομία του αυτιού
Ο ήχος εισέρχεται από το εξωτερικό αυτί και διασχίζει τον ακουστικό πόρο για να φτάσει στο τύμπανο. Το τύμπανο, μαζί με τα μικροσκοπικά οστά του μέσου ωτός (σφύρα, άκμων, αναβολέας), αρχίζει να δονούνται. Αυτές οι δονήσεις μεταφέρονται στο υγρό του κοχλία, όπου μικροσκοπικές τρίχες στέλνουν νευρικά σήματα στον εγκέφαλο, επιτρέποντας μας να αντιληφθούμε τον ήχο. Εάν κάποιο από αυτά τα μέρη υποστεί βλάβη ή οι οδοί είναι μπλοκαρισμένες, μπορεί να προκύψει απώλεια ακοής.
Μόνιμη έκθεση σε θόρυβο στο χώρο εργασίας
Η διαρκής έκθεση σε έντονο θόρυβο, ιδιαίτερα στον χώρο εργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια ακοής. Βιομηχανικοί θόρυβοι από μηχανήματα ή ηλεκτρικά εργαλεία αποτελούν κοινές αιτίες. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, είναι καλό να κάνετε διαλείμματα από θορυβώδεις δραστηριότητες και να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες.
Τραυματισμοί και αλλαγές στην πίεση
Σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι ή ξαφνικές αλλαγές πίεσης (π.χ., κατά την πτήση ή κατάδυση) μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο τύμπανο ή στο μέσο και εσωτερικό αυτί, οδηγώντας σε απώλεια ακοής. Αν και οι βλάβες στο τύμπανο συχνά επουλώνονται εντός λίγων εβδομάδων, η εσωτερική βλάβη μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση.
Φαρμακευτικές παρενέργειες
Ορισμένα φάρμακα, όπως ορισμένα αντιβιοτικά και αντικαρκινικά, είναι γνωστό ότι προκαλούν απώλεια ακοής ως παρενέργεια. Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η ακοή κατά τη διάρκεια αυτών των θεραπειών, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η απώλεια μπορεί να είναι μόνιμη. Επιπλέον, η τακτική χρήση ασπιρίνης ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
Χρόνιες ασθένειες
Ορισμένες χρόνιες ασθένειες, που δεν σχετίζονται άμεσα με το αυτί, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης, μπορεί επίσης να προκαλέσουν απώλεια ακοής.
Όγκοι
Καλοήθεις όγκοι στην περιοχή του αυτιού, όπως οστεώματα και πολυπόδες, μπορεί να μπλοκάρουν το ακουστικό κανάλι και να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αφαίρεση αυτών των όγκων μπορεί να αποκαταστήσει την ακοή.
Θόρυβοι από εκρήξεις
Περίπου το 17% των ενηλίκων έχει κάποιο βαθμό απώλειας ακοής, συχνά εξαιτίας απότομων και ισχυρών θορύβων, όπως εκρήξεις ή πυροβολισμοί. Αυτές οι δονήσεις μπορεί να προκαλέσουν ρήξεις τυμπάνου ή βλάβες στο εσωτερικό αυτί.
Συναυλίες και δυνατοί θόρυβοι
Έχετε παρατηρήσει κουδούνισμα στα αυτιά σας μετά από μια δυνατή συναυλία; Αυτή η κατάσταση ονομάζεται εμβοές. Το επίπεδο ήχου σε συναυλίες μπορεί να φτάσει τα 110 ντεσιμπέλ, αρκετά ώστε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή. Για να προστατεύσετε την ακοή σας, χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες και περιορίστε την έκθεση σε έντονους ήχους.
Κερί αυτιού
Η κηρήθρα (κερί) του αυτιού προστατεύει το κανάλι του αυτιού από βρωμιά και βακτήρια. Όμως, μπορεί να σκληρύνει και να δημιουργήσει βύσμα που επηρεάζει την ακοή. Αν έχετε αισθανθεί ότι το αυτί σας είναι φραγμένο, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε μπατονέτες και επισκεφθείτε έναν γιατρό για ασφαλή αφαίρεση.
Ηλικία
Η φυσική φθορά της ακοής είναι αναμενόμενη με την ηλικία, ακόμα κι αν έχετε προστατεύσει τα αυτιά σας. Αυτή η απώλεια συνήθως συμβαίνει σταδιακά και δεν μπορεί να αποτραπεί. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιστάθμιση της απώλειας, και συνιστάται η επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο.