Δέκα έως δεκαπέντε λεπτά συνεχούς γέλιου μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από θετικές αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό. Καταρχάς, οι ορμόνες της ευτυχίας, όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες, αρχίζουν να αυξάνονται, ενώ οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, μειώνονται. Επιπλέον, παρατηρείται βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύοντας από την άνοια, καθώς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς. Αξιοσημείωτο είναι ότι η παραγωγή αυξητικής ορμόνης μπορεί να φτάσει μέχρι και το 87%, επηρεάζοντας θετικά τα οστά, τους μύες και τον μεταβολισμό του λίπους και του σακχάρου. Επιπλέον, τα πνευμόνια αποβάλλουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, επιτρέποντας την είσοδο νέου οξυγόνου.
«Το γέλιο είναι ένα ισχυρό, δωρεάν φάρμακο χωρίς παρενέργειες. Προκαλεί σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την Ψυχονευροενδοκρινοανοσολογία», δηλώνει η ειδικός στο γέλιο, Βιτόρια Τοσόνι. Η ίδια αναφέρει ότι όλες αυτές οι επιδράσεις έχουν αποδειχθεί επιστημονικά, ενώ μια νορβηγική μελέτη υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι με έντονο χιούμορ ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν γελούν τόσο συχνά.
Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση της κ. Τοσόνι είναι ότι «το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να ξεχωρίσει το αληθινό από το ψεύτικο γέλιο», γεγονός που σημαίνει ότι και το προσποιητό γέλιο μπορεί να φέρει όλες τις θετικές αλλαγές που προαναφέρθηκαν. Μελέτες της ψυχοθεραπεύτριας Ανέτ Γκούντχαρτ, η οποία εργάστηκε με ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, αποδεικνύουν ότι το προκαλούμενο γέλιο ερμηνεύεται από τον οργανισμό ως αυθεντικό, ενισχύοντας την παραγωγή ορμονών ευτυχίας που επηρεάζουν θετικά το ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα.
Καθώς οι άνθρωποι μπορούν να προσποιηθούν το γέλιο, η εκπαίδευση σε αυτό μπορεί να αποφέρει υγιή αποτελέσματα στον οργανισμό τους. Μία απλή άσκηση περιλαμβάνει τρεις βαθιές αναπνοές, συγκράτηση του οξυγόνου στην τρίτη αναπνοή και εκπνοή με τον ήχο “Χα Χα Χα”. Επίσης, μπορεί κάποιος να αρχίσει να γελάει σιωπηλά μαζί με έναν φίλο και σταδιακά να ενδυναμώσει το γέλιο του. Η κ. Τοσόνι προτείνει στους ανθρώπους να παρακολουθούν μαθήματα διαφραγματικής αναπνοής και να εξασκούνται μόνοι τους σε καθημερινές δραστηριότητες. «Εγώ προσωπικά εξασκούμαι ενώ κάνω δουλειές στο σπίτι ή οδηγώ. Είναι μια καλή ευκαιρία να μην αγχώνομαι και να μην θυμώνω», αναφέρει.
Οι λέσχες γέλιου είναι ασφαλή μέρη όπου ο καθένας μπορεί να ασκηθεί στο θεραπευτικό γέλιο και να κοινωνικοποιηθεί. Όπως σημειώνει η κ. Τοσόνι, «όταν κάποιος γυμνάζεται, σταδιακά γίνεται πιο δυνατός. Το ίδιο ισχύει και για το γέλιο. Στην αρχή μπορεί να είναι περίεργο, αλλά στη συνέχεια το γέλιο είναι μεταδοτικό και βελτιώνει τη διάθεση».
Η Βιτόρια Τοσόνι περιγράφει την προσωπική της εμπειρία, λέγοντας ότι το 2015 ήταν κοντά στην κατάθλιψη και ανακάλυψε μια λέσχη γέλιου στην καινούργια της πόλη. Παρά τις αρχικές αμφιβολίες της, άρχισε να νιώθει καλύτερα και αποφάσισε να γίνει εκπαιδεύτρια γέλιου. Υπογραμμίζει ότι η εκπαίδευση έχει βελτιώσει την ενέργεια, την αυτοπεποίθηση και τις σχέσεις της.
Αυτή η πρακτική έχει εισαχθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως σχολεία, εταιρείες και νοσοκομεία, και στην Ιταλία χρησιμοποιείται για τη στήριξη ασθενών με καρκίνο. Στην Ελλάδα, ο Δήμος Θέρμης διοργανώνει κύκλο γελωτοθεραπείας, με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από το κοινό.
Η κυρία Τοσόνι παρατηρεί ότι η συμμετοχή σε αυτές τις συναντήσεις ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βρουν περισσότερους λόγους να γελούν και να αναζητούν δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα τους, προκαλώντας ελπίδα, χαρά και ευτυχία στη ζωή τους.