Δερματικές αλλεργίες: Ποιες είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε για την κάθε μία

Οι δερματικές αλλεργίες αποτελούν μια κοινή πάθηση που επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας. Προκαλούνται από υπερευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένες ουσίες, γνωστές ως αλλεργιογόνα. Παρακάτω περιγράφονται τρεις κύριοι τύποι δερματικών αλλεργιών και όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κάθε μία.

1. Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα)

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από έντονη φαγούρα, ξηρότητα και κοκκίνισμα του δέρματος. Συχνά εμφανίζεται σε παιδιά, αλλά μπορεί να επηρεάσει και ενήλικες. Τα αλλεργιογόνα που συνήθως την πυροδοτούν είναι η σκόνη, η γύρη και ορισμένα τρόφιμα. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη χρήση ενυδατικών κρεμών, αντιισταμινικών και, σε σοβαρές περιπτώσεις, κορτικοστεροειδών.

2. Δερματίτιδα εξ επαφής

Η δερματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με αλλεργιογόνα ή ερεθιστικές ουσίες, όπως νικέλιο, καλλυντικά, σαπούνια και χημικά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πρήξιμο, φαγούρα και εμφάνιση φυσαλίδων. Η αποφυγή της ουσίας που προκαλεί την αλλεργία είναι το κλειδί για την πρόληψη. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τοπικά στεροειδή και μαλακτικά.

3. Κνίδωση (ουρτικάρια)

Η κνίδωση χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση κόκκινων ή λευκών εξογκωμάτων στο δέρμα, που συνοδεύονται από φαγούρα. Μπορεί να προκληθεί από αλλεργιογόνα όπως ορισμένες τροφές, φάρμακα ή τσιμπήματα εντόμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κνίδωση είναι αποτέλεσμα στρες ή κρυολογήματος. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιισταμινικά και, σε σοβαρές περιπτώσεις, κορτικοστεροειδή ή ανοσοθεραπεία.

Πώς να προφυλαχθείτε

Για την αποφυγή δερματικών αλλεργιών, είναι σημαντικό να εντοπίζετε και να αποφεύγετε τα αλλεργιογόνα που σας επηρεάζουν. Επιπλέον, η χρήση υποαλλεργικών προϊόντων, η ενυδάτωση του δέρματος και η προσοχή στα υλικά που έρχονται σε επαφή με αυτό μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Εάν υποφέρετε από επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::