Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν όσοι ταξιδεύουν σε ξένες χώρες, ιδιαίτερα σε προορισμούς με διαφορετικές υγειονομικές συνθήκες και διατροφικές συνήθειες. Αν και συνήθως είναι παροδική και ήπια, μπορεί να χαλάσει τις διακοπές και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε άτομα με ευαίσθητη υγεία.
Πού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος;
Οι περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο διάρροιας των ταξιδιωτών είναι αυτές με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και χαμηλότερα πρότυπα υγιεινής. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται:
- Νότια Ασία: Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα και Μπαγκλαντές.
- Αφρική: Υποσαχάρια Αφρική και Βόρεια Αφρική (π.χ. Αίγυπτος, Μαρόκο).
- Κεντρική και Νότια Αμερική: Περού, Βολιβία, Γουατεμάλα και Μεξικό.
- Μέση Ανατολή: Χώρες με περιορισμένες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.
Αντίθετα, οι περισσότερες χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας θεωρούνται χαμηλού κινδύνου.
Πού οφείλεται η διάρροια των ταξιδιωτών;
Συχνά προκαλείται από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού που περιέχουν βακτήρια, όπως η Escherichia coli, ιογενείς παράγοντες ή παράσιτα. Τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, ωμά λαχανικά, παγάκια και νερό της βρύσης είναι οι συνηθέστεροι «ένοχοι».
Προληπτικά μέτρα
Για να μειωθεί ο κίνδυνος:
- Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό ή βρασμένο.
- Αποφύγετε παγάκια, ωμά λαχανικά και μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά.
- Επιλέξτε φαγητό που έχει μαγειρευτεί καλά και σερβίρεται ζεστό.
- Πλένετε συχνά τα χέρια ή χρησιμοποιείτε αντισηπτικά.
Συμπέρασμα:
Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι συχνή αλλά συνήθως προλαμβάνεται με προσοχή στην επιλογή τροφίμων και νερού. Όσοι ταξιδεύουν σε χώρες υψηλού κινδύνου καλό είναι να έχουν μαζί τους βασικά φάρμακα και να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση συμπτωμάτων, ώστε το ταξίδι να παραμείνει μια ευχάριστη εμπειρία.