Διαβήτης στα παιδιά: Νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωση μπανάνας, βρώμης και γιαουρτιού με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι μπανάνες, η βρώμη και το γιαούρτι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη σε ευαίσθητα παιδιά.

Σύμφωνα με την έρευνα, παιδιά με γενετική προδιάθεση για διαβήτη τύπου 1 που καταναλώνουν μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο. Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων όπως φράουλες και βατόμουρα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το σιτάρι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για τον αυτοάνοσο διαβήτη, ενώ λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν προστατευτικό ρόλο. Η καθηγήτρια Suvi Virtanen σημείωσε ότι η παρουσία φυτοφαρμάκων σε ορισμένα φρούτα μπορεί να εξηγήσει την αύξηση του κινδύνου για την ασθένεια σε συγκεκριμένες τροφές.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη διατροφή 5.674 παιδιών που παρακολουθήθηκαν από τη γέννησή τους μέχρι τα έξι τους χρόνια, με ανάλυση της διατροφής τους από τους ερευνητές του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας. Από τα παιδιά, τα 94 είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 μέχρι την ηλικία των έξι ετών, ενώ άλλα 206 παρουσίασαν υψηλό κίνδυνο. Η έρευνα έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων όπως μπανάνες και βρώμη, αλλά και σίκαλη, σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Η Virtanen επεσήμανε ότι πολλά από αυτά τα τρόφιμα θεωρούνται μέρος υγιεινής διατροφής, γεγονός που μπορεί να προβληματίσει τους γονείς.

Αντίθετα, τα μούρα, όπως φράουλες και βατόμουρα, βρέθηκε ότι προστατεύουν τα παιδιά από τον διαβήτη τύπου 1. Όσο περισσότερα μούρα κατανάλωναν τα παιδιά, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας.

Η Virtanen σημείωσε ότι τα μούρα περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να μειώνουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Επιπλέον, ανέφερε ότι ορισμένα φρούτα, όπως οι μπανάνες, ενδέχεται να περιέχουν βλαβερές ουσίες, όπως φυτοφάρμακα, που δεν υπάρχουν στα μούρα. Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστούν οι ακριβείς παράγοντες που ευθύνονται για αυτές τις διατροφικές συσχετίσεις, και ότι είναι νωρίς για να γίνουν συγκεκριμένες συστάσεις για τη διατροφή των παιδιών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::