Διαβήτης: Το ανεπαίσθητο σημάδι στο λαιμό που προειδοποιεί

Ένα μικρό σημάδι στον λαιμό μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβήτη, προειδοποιεί ειδικός. Ένας γιατρός εφιστά την προσοχή σε ένα διακριτικό σημάδι στο λαιμό, το οποίο ενδέχεται να υποδηλώνει διαβήτη ή άλλη υποκείμενη πάθηση. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον γιατρό σας. Τα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να είναι δύσκολα να εντοπιστούν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου εμφανή συμπτώματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε προσεκτικά οποιαδήποτε σημάδια, ειδικά αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη: ο τύπος 1, που συνήθως εμφανίζεται από τη γέννηση και κατά τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, και ο τύπος 2, ο οποίος είναι πολύ πιο συνηθισμένος. Σύμφωνα με το NHS, το 90% των ατόμων με διαβήτη πάσχουν από τον τύπο 2.

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται τόσο με τη γενετική όσο και με τον τρόπο ζωής, καθώς η καθιστική ζωή και το υπερβολικό βάρος συνδέονται με την εμφάνιση του. Επειδή μερικοί άνθρωποι με αυτό τον τύπο, έχουν λίγα έως καθόλου συμπτώματα, μπορεί η πάθηση να μείνει χωρίς έλεγχο με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων υγείας στη συνέχεια.

Ένας δερματολόγος αποκάλυψε ότι υπάρχει ένα σημάδι στο δέρμα του λαιμού σας που μπορεί να σημαίνει ότι πάσχετε από διαβήτη – ή άλλες παθήσεις – και μπορεί να είναι πολύ μικρό.

Ο Δρ Shah δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο TikTok ένα σύντομο βίντεο που εξηγούσε τι πρέπει να προσέξετε – και ότι οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν αντίσταση στην ινσουλίνη και «κακοήθειες και άλλες καταστάσεις που διεγείρουν τους αυξητικούς παράγοντες με εμφανείς συνέπειες στο δέρμα».

Το σκούρο χρώμα και πάχυνση του δέρματος στο λαιμό ονομάζεται μέλαινα ακάνθωση και μπορεί επίσης να εμφανιστεί πιο συχνά στη μασχάλη ή στη βουβωνική χώρα. Αυτές οι σκούρες και ξηρές περιοχές του δέρματος είναι βελούδινες στην αφή – σύμφωνα με το NHS.

Η καλύτερη θεραπεία για αυτές, εάν προκαλείται από διαβήτη, θα είναι ο έλεγχος της ίδιας της πάθησης, αλλά ο Δρ Shah σημειώνει στο βίντεό του ότι υπάρχουν δερματολογικές θεραπείες για την υπάρχουσα μέλαινα ακάνθωση.

Αυτά περιλαμβάνουν αμλακτίνη, επίσης γνωστή ως γαλακτικό οξύ, και λοσιόν που περιέχουν 20 τοις εκατό ουρία, η οποία υπάρχει φυσικά στο δέρμα μας και μπορεί να κάνει απαλή απολέπιση, ενώ παράλληλα έχει ενυδατική δράση, σύμφωνα με το Cetaphil.

Ωστόσο, το NHS σημειώνει ότι η προτεραιότητα πρέπει πάντα να είναι «η εύρεση και η θεραπεία της αιτίας» πριν κλείσετε μια επίσκεψη στον δερματολόγο για να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματος. Αυτό επειδή τα σημάδια θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου μόλις αντιμετωπιστεί η αιτία.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::