Ένα συνηθισμένο, αλλά ίσως λιγότερο γνωστό σύμπτωμα του διαβήτη μπορεί να εντοπιστεί στα μάτια σας, όπως προειδοποίησε μια κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση υγείας.
Άτομα με διαβήτη είτε δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης είτε παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη — την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα.
Εάν αντιμετωπίζετε -ακόμη και σπάνια- θολή όραση, δηλαδή αδυναμία να δείτε λεπτές λεπτομέρειες χωρίς προσπάθεια και γενική απώλεια οπτικής ευκρίνειας, μπορεί να πάσχετε από μια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση.
Ο σακχαρώδης διαβήτης, ή απλώς ο διαβήτης, προκαλεί την αύξηση των επιπέδων στο αίμα ενός ατόμου. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προέρχονται από διαβήτη μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να βλέπετε καθαρά, προκαλώντας πρήξιμο ή ακόμα και διαρροή του φακού στο εσωτερικό του ματιού σας, με αποτέλεσμα προσωρινή θόλωση της όρασης.
Τα πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά η όρασή σας πιθανότατα θα επανέλθει στο φυσιολογικό μόλις τα επίπεδα σταθεροποιηθούν ξανά και επανέλθουν στο φυσιολογικό εύρος.
Ελέγξτε άμεσα τα μάτια σας εάν αντιμετωπίζετε ξαφνική θολή όραση
Η φιλανθρωπική οργάνωση Diabetes UK εκτιμά ότι περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν τώρα με διαβήτη, ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.
Το NHS αφιερώνει περίπου το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του στον διαβήτη, με σχεδόν το 80% αυτών των χρημάτων να δαπανάται για τη θεραπεία επιπλοκών. Μια τέτοια επιπλοκή είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η κύρια αιτία τύφλωσης σε ενήλικες σε ηλικία εργασίας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Η θολή όραση μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι. Εάν αντιμετωπίζετε ξαφνική θολή όραση, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό για να ελέγξετε τα μάτια σας το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να μην είναι τίποτα ανησυχητικό ή ενδεικτικό ενός διαφορετικού υποκείμενου προβλήματος –όπως ο καταρράκτης, οι ημικρανίες και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.